Talijani posjetili župe Drvar i Bos. Grahovo

bosansko grahovo, drvar, Livno
Plod je to prijateljstva koje je rođeno prošle godine kada je ista skupina mladih bila početkom srpnja na jednotjednom volonterskom radnom kampu u župi Bos. Grahovo.

Gosti iz Italije ovaj su put bili smješteni po obiteljima u župi Drvar, pa su sa drvarskom župnom zajednicom zajedno slavili nedjeljnu svetu misu u župnoj crkvi sv. Josipa koju je dvojezično, na hrvatskom i talijanskom, slavio župnik don Davor Klečina.

Talijani su toga pokladnog vikenda također bili i na pokadnim zabavama s maškarama, najprije u Drvaru, a potom i u Bos. Grahovu, odn. u planinarskom domu na Stožištima gdje su imali prilike čuti hrvatske tradicionalne i narodne pjesme u izvedbi tamburaškog sastava „Zlatne žice" iz Zenice.

U ponedjeljak 8. veljače, gosti iz Italije su u Bos. Grahovu posjetili Dnevni centar za djecu „Gnijezdo" i uručili prigodne darove (igračke i školski pribor), a potom su posjetili i prostorije Udruge žena „Grahovo" gdje su se upoznali s mnogovrsnim aktivnostima žena iz Udruge, posebno njihovim manualnim djelatnostima te mirotvornim inicijativama.

Istoga dana Talijani su bili u turističkom obilasku Livna, gdje ih se najviše dojmio posjet Dukatarevoj džamiji (džamiji Glavici) na livanjskom Starom gradu. Tu ih je srdačno i prijateljski dočekao livanjski imam i vjeroučitelj Edin ef. Jašarević, koji im je govorio o islamu i islamskim običajima, a potom su gosti iz Italije imali priliku postaviti brojna pitanja, što i ne čudi, budući da je svima njima to bio prvi posjet jednoj džamiji i uopće prvi blizak dodir s islamom i islamskim vjerskim službenikom. Potom su gosti iz Italije nazočili u džamiji kratkoj popodnevnoj molitvi vjernika muslimana, tzv. ikindiji.

Gosti iz Trevisa obišli su još izvor Duman, posjetili Muzej starina „Kod Kelje" te Franjevački samostan i crkvu na Gorici gdje im je o crkvi govorio vikar samostana fra Tvrtko Vrdoljak. Posjet Livnu završen je odlaskom u trgovački centar Forum i kušanjem najpoznatijeg bosanskog specijaliteta, ćevapa.

Inače ova skupina mladih Talijana i njihovih obitelji samo je dio velike volonterske mreže nazvane „Operacija Mato Grosso", nastale u Italiji 1967. g. po nadahnuću salezijanca Uga de Censija. Članovi ove volonterske mreže - najčešće cijele obitelji s djecom - u slobodno vrijeme bave se raznim aktivnostima (najviše sakupljanjem i prodajom starog željeza), te od prikupljenih sredstava pomažu razne projekte u korist najsiromašnijih u zemljama Latinske Amerike.

Želja je gostiju iz Italije za početak pomoći u Bos. Grahovu izgradnju dječjeg igrališta od drveta, pa će angažirati jednu od lokalnih pilana kako bi se u projekt što više uključilo domaće stanovništvo i barem malo doprinijelo oživljavanju privrede.

A za početak srpnja dogovoren je ovogodišnji termin ljetnog volonterskog kampa na kojem će mladi Talijani sudjelovati u većem broju.