Sud BiH u srijedu je pravomoćno osudio na 35 godina zatvora Harisa Čauševića

Haris Čaušević, teroristički napad, terorizam, sud bih
Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je pravomoćno osudio na 35 godina zatvora Harisa Čauševića nakon što ga je proglasio krivim za teroristički napad na policijsku postaju u Bugojnu počinjen 27. lipnja 2010. godine. U prvostupanjskom postupku Čaušević je također bio proglašen krivim za terorizam i osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina, no ta je presuda poništena zbog povrede njegovih prava tijekom suđenja pa je proces ponovljen pred Prizivnim vijećem.Tijekom dokaznog postupka utvrđeno je da je Čaušević odgovoran za postavljanje eksplozivne naprave kojom je teško oštećena zgrada policijske postaje u Bugojnu, pri čemu je ubijen policajac Tarik Ljubuškić, a teško ozlijeđena policajka Edina Hindić.
Proceduralne pogreške oslobodile ga drugog dijela optužnice

Još pet policajaca pritom je zadobilo lakše ozljede. Za napad je bio optužen i Čauševićev poznanik Naser Palislamović, no on je oslobođen krivnje. Čaušević danas nije bio na izricanju presude, kojom je proglašen krivim za krivično djelo terorizma.

Oslobođen je pak drug točke optužnice, kojom mu se na teret stavljala namjera da nasilno upostavi šerijat na području BiH, kao i da otme dijete policajca ne bi li zatražio oslobađanje Rijada Rustempašića, tada pritvorenog zbog sumnje na terorizam, koji je u međuvremenu i osuđen, jer prilikom istrage odnosno saslušavanja optuženog u Tužiteljstvu BiH on nije bio upoznat da je osumnjičen i za ovo krivično djelo pa stoga nije smio ni biti optužen, piše Klix.ba.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes rekao je da je Tužiteljstvo ponudilo dovoljno dokaza da je Čaušević počinio krivično djelo za koje je optužen te da je Vijeće utvrdilo da je on ovo terorističko djelo počinio s umišljajem. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, piše N1.