Službena vlast u Beogradu dala potporu SNSD-u i SDS-u u očuvanju Republike Srpske

dodik, Sarajevo, BIH, Bakir Izetbegović, Turska, Federacija BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, samostalnost, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska, Mladen Bosić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, prosvjedi, BIH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, BIH, OHR, Milorad Dodik, BIH, Republika Srpska, Milorad Dodik, Republika Srpska, izjava, Predsjedništva BiH, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, Krim, Milorad Dodik predsjednik RS-a, vehabije, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Milorad Dodik predsjednik RS-a
...i to je od presudnog značaja", rekao je potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije s liderima dvije najjače stranke u Republici Srpskoj, predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

"Srbija, u skladu sa Daytonom, ima određenu, ne beznačajnu ulogu u njegovom provođenju, naš narod koji živi zapadno od Drine uvijek je zainteresiran za mišljenje države Srbije, a naša želja je sačuvati stabilnost u regiji, kako političku, tako i ekonomsku", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, interes Srbije je i da se sačuva dobra budućnost RS, prenosi RTS.

Dodik: Cilj prosvjeda u BiH je destabilizacija RS

Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kojem pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su prosvjedi u Federaciji Bosne i Hercegovine proračunati i na destabilizaciju RepubkujeSrpske.

Dodik je pozdravio činjenicu da su politički lideri iz Srpske prvi put u nekoj izazovnoj situaciji pozvani u Beograd na političke konsultacije.

Ocijenio je da su događaji u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH posljedica nefunkcionalnosti tog entiteta i da su vlasti Federacije izgubile kontrolu nad posljednjim događajima.

Istakao je da je Republika Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični prosvjedi i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rješava probleme na tom području.

Prema Dodikovim riječima, BiH je blokirana, za tu situaciju značajnu krivnju snosi dio međunarodne zajednice, a visoki predstavnik u BiH nikada nije ozbiljno provodio Daytonski mirovni sporazum, ali ga je ozbiljno kršio i to na štetu RS i to svih prethodnih godina.

"Kaos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funkcioniraju, a ovo što se događa je dokaz da BiH ne može preživjeti unutrarnje izazove i da ne funkcionira", rekao je Dodik.

"Mi smo to zaustavili, ali je napravljena velika šteta", rekao je Dodik i zaključio da je cilj dominacija bošnjačke politike.

Kako je rekao, Bakir Izetbegović je predstavnik Muslimanske braće u BiH.

Bosić: Oporba u RS neće vlast mijenjati na ulici

Mladen Bosić rekao je da je zajednička ocjena svih u RS da se u Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu eskalirati u smjerovima koje nitko ne bi želio i istaknuo je da oporba Republike Srpske vlast neće mijenjati na ulici, već na izborima.

"Radi se o nasilnim prosvjedima i sve podsjeća na ono što se događalo u arapskim zemljama poznatijim kao arapsko proljeće", rekao je Bosić, dodajući da je jasno da nitko u RS, pa ni oporba, ne želi nikakvo nasilje ni prosvjede i nerede.

"Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smjenjivati predsjednika Dodika na ulici", rekao je Bosić.

"Smatramo da se promjene u RS mogu dogoditi jedino na izborima i pozivamo građane da svoju energiju i želju za promjenom iskažu na njima", rekao je Bosić.

Na kraju se Bosić još jednom zahvalio Vučiću, ističući da je ovo jedan važan politički trenutakt, jer je jedna vrsta obaveze Srbije da štiteći Dayton - štiti Republiku Srpsku.