RASPISANI IZBORI Građani BiH glasat će po novim pravilima 6. listopada

glasanje izbori
Getty Images

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

Naime, kako je rečeno na sjednici, izbori će biti održani u nedjelju 6. listopada 2024. godine, prenosi N1.

Odluka o održavanju izbora usvojena je jednoglasno.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić je kazala kako će na današnjoj konferenciji za medije biti sve detaljno pojašnjeno. Konferencija za medije će biti održana u 13 sati.

“Da bismo stigli pripremiti sve ovo, uskratili smo gostovanje TV kućama koje su to tražile i stavili smo se na raspolaganje nakon raspisivanja izbora”, kazala je Hadžiabdić.

Podsjetimo, SIP BiH izbore je raspisao prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u ožujku nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Usprkos najavama iz RS i nedavnom usvajanju neustavnog Izbornog zakona RS, SIP BiH je raspisao izbore za sve gradove i općine u BiH.

Za sada je za Lokalne izbore u BIH iz državnog proračuna osigurano nešto više od sedam milijuna KM, a SIP BiH je Ministarstvu financija i trezora BiH nedavno uputio zahtjev za dodatnim sredstvima koja su neophodna za provedbu izbora po novim pravilima u smislu uvođenja novih tehnologija na za sada planiranih oko 10 posto biračkih mjesta u BiH.