Saša Dalipagić: Naš cilj je jasan, integriranje u europske tokove

saša dalipagić, BIH
U okviru ovog sastanka zamjenik ministra Dalipagić istakao je jasno opredjeljenje BiH za bolje prometno povezivanje između ove dvije zemlje, pri čemu se prvenstveno misli na aktivnosti koje se provode u cilju izgradnje cestovne komunikacije koja bi povezala Jadransko-jonsku regiju.
„Naš cilj je jasan, integriranje u europske tokove," podvukao je Dalipagić.
Kako je naglasio senator Sonego „Italija je spremna pomoći BiH na njenom europskom putu", te dodao kako do punopravnog članstva BiH u Europkoj uniji, Europa mora konstantno biti prisutna i aktivna u našoj zemlji. Isto tako, istaknuto je i zalaganje Italije za veći angažman i ulaganje EU u sektor prometa u BiH.
Obje su strane pokazale veliki interes za izgradnju Jadransko jonske autoceste kroz BiH, od spoja sa koridorom Vc kod Počitelja preko Trebinja do granice sa Crnom Gorom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i daljnje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj, te će dovršetkom započetog koridora Vc BiH postati značajno regionalno prometno čvorište.
Na kraju sastanka, senator Sonego je pozvao zamjenika ministra Dalipagića da prisustvuje sastanku CEI-a koji se planira održati u Veneciji u toku 6. i 7. mjeseca ove godine.
Obzirom na brojna otvorena i značajna pitanja između BiH i Italije, na području prometa, dogovorena je organizacija što skorijieg ponovnog sastanak, s konkretnijim temama.