Revizija branitelja ide dalje, Budimir podnosi ostavku?

Živko Budimir
Umjesto da razmotre zahtjev predsjednika FBiH, na posljednjoj sjednici federalna Vlada u kojoj ima i ministara iz HSP-a, stranke iz čijih je redova Budimir imenovan na spomenutu poziciju, jednoglasno su, kako stoji u službenom priopćenju, prihvatili odluku kojom se utvrđuju kadrovske i materijalne pretpostavke za izvršenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite.

Federalni ministri su zaključili da su za provođenje Zakona zaduženi revizijski timovi za kontrolu i revizijski tim za koordinaciju, a kadrovske i materijalne pretpostavke za njihov rad bit će osigurane u okviru sredstava proračuna Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Ne samo da revizija nije zaustavljena po nalogu predsjednika FBiH, nego je odlučeno da s ciljem osiguranja kadrovskih pretpostavki za provođenje zakona, resorni federalni ministar može angažirati vanjske suradnike na temelju ugovora o djelu, piše "Večernji list".

List podsjeća kako je Živko Budimir prije nekoliko dana najavio kako će ministru za braniteljska i invalidska pitanja FBiH, premijeru Nerminu Nikšiću i Zavodu PIO/MIO, poslati obavijest o obustavljanju revizija, jer iskače iz zakonskih okvira. Planirao je pozvati županijske ministre za ova pitanja, direktore uprava za pitanja branitelja i ratnih vojnih invalida, da povuku prijedloge za imenovanja članova revizijskih timova i zaustave dalju reviziju.

"Večernjak" podsjeća da je predsjednik FBiH Živko Budimir 11. travnja ove godine donio odluku o raspuštanju Tima za koordinaciju revizijskih timova, i to stoga što spomenuti tim nije ili je bio spriječen da radi svoj posao: koordinirati, pratiti i nadzirati rad revizijskih timova, praviti planove za njihov rad i slično. Unatoč odluci predsjednika FBiH o raspuštanju Tima za koordinaciju, Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata je nastavilo po staroj praksi. Sad za to ima i potporu federalne Vlade, koja je stigla i od HSP-ovih ministara, piše "Večernji list".

Nakon svega nije isključena mogućnost da Budimir već sljedećega tjedna podnese ostavku na sve dužnosti unutar stranke.