CURE MUČNI DETALJI Ovo je pozadina skandala zbog kojeg je mađarska predsjednica podnijela ostavku

katalin novak

Mađarska javnost opravdano je ogorčena nezamislivom lakoćom kojom je, njihova sada već bivša predsjednica Katalin Novák (46), oprostila zatvorsku kaznu muškarcu osuđenom za pomaganje pedofilu.

U njihovim medijima izlazi sve više detalja koje u javnosti izazivaju zgražanje nad sustavom i gađenje nad seksualnim predatorima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Žrtve seksulnog zlostavljanja bili su maloljetnici smješteni u ustanovi za nezbrinutu djecu. Ravnatelj ustanove državne skrbi za djecu bludničio je nad najmanje desetoro štićenika u razdoblju od 2004. do 2016. godine. Jedan od djelatnika ustanove bi nakon gnusnog čina nagovarao žrtve da ne prijave ravnatelja.

Nakon što je sve otkriveno, obojica su proglašeni krivima i osuđeni 2018. godine na zatvorske kazne. Ravnatelj Doma za nezbrinutu djecu je dobio osam godina, a djelatnik tri godine i četiri mjeseca zatvora, jer je poticao žrtve da šute i zataškavao njihovo iskorištavanje kao seksualno roblje.

katalin novak

U travnju prošle godine, pomagač pedofila je odlukom predsjednice Katalin Novák pomilovan zajedno s još 20 osuđenika, prilikom posjete pape Franje Mađarskoj. Napravila je to unatoč konstantnom zastupanju tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i zagovaranju zaštite djece.

Sve je otkriveno prošlog tjedna, a predsjednica je u početku odbijala dati službeno objašnjenje odluke. Početkom ovog tjedna opozicija je zatražila njenu ostavku. U petak su se na ulici pred njenim uredom okupili bijesni građani, a u subotu je održan ulični prosvjed u Budimpešti na kojem je bilo više tisuća osoba.

Nakon toga je Novákova u televizijskom obraćanju podnijela ostavku.

"Donijela sam odluku o pomilovanju vjerujući da osuđenik nije zlostavljao djecu koju je nadgledao. Pogriješila sam jer je pomilovanje izazvalo sumnju po pitanju nulte tolerancije prema pedofiliji. Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je.

Katalin Novák bivša je potpredsjednica Fidesza te je bila mađarska ministrica za obitelji do njezina imenovanja za predsjednicu 2022. godine. Prva je mađarska predsjednica i u dobi od 46 godina bila je najmlađa osoba na toj dužnosti.

Osim nje, za pomilovanje s prozvali i Judit Varga, još jednu bitnu osobu mađarske stranke desnog centra, koja je u vrijeme pomilovanja bila ministrica pravosuđa. Očekivalo se da će predvoditi listu kandidata Fidesza za Europski parlament na izborima ovog ljeta.U subotu je u objavi na Facebooku izjavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja i dala ostavku na svoje mjesto zastupnice u parlamentu i nositeljice liste za europski parlament.

Sada već bivša predsjednica Katalina Novak bila je bliska suradnica premijera Viktora Orbana, koji se odmah po otkriću afere distancirao od predsjednice.

Također je krajem tjedna podnio parlamentu ustavni amandman po kojem predsjednik države neće moći pomilovati zlostavljače djece i počinitelje kaznenih djela nad njima.