Pregovori u Berlinu posljednja šansa za BiH?

Valentin Inzko, BIH, Valentin Inzko, pregovori, Valentin Inzko, Politika, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Milorad Dodik, Valentin Inzko, Milorad Dodik, SNSD, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, muslimani, Valentin Inzko, SDP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, HSP BIH, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Srebrenica, Valentin Inzko, Valentin Inzko, HDZ BiH, SNSD, visoki predstavnik, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Bugojno, dževad mlaćo, Valentin Inzko, izbori, Troplet, Valentin Inzko, pismo, Valentin Inzko, HRS, Valentin Inzko, Hrvatska republikanska stranka, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Njemačka, Christian Schmidt, Valentin Inzko, Milorad Dodik, negiranje genocida, Valentin Inzko, OHR, vijesti
Arhiva
Inzko je pozdravio nove pregovore o ustavnim reformama koji se od sredine studenog vode sa čelnicima bh. stranaka u uredu njemačke predsjednice vlade Angele Merkel u Berlinu.

Njemačka i europske zemlje su svjesne činjenice da ne mogu imati važnu političku ulogu na Bliskom istoku i Avganistanu, sve dok uspješno ne riješe svoj zadatak na europskom kontinentu. To je razlog ponovnog buđenja interesa za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini, smatra visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Inzko. Na razgovore o predstojećim ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini, od sredine studenog u službeni Berlin bili su pozivani čelnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Socijaldemokratske partije, dok na sljedeći krug razgovora dolaze predstavnici Saveza nezavisnih Socijaldemokrata. Visoki predstavnik Valentin Inzko je poručio:

"Sve države koje su ušle u Europsku zajednicu morale su mijenjati ustav. To će morati učiniti i Bosna i Hercegovina, ali niko zbog toga neće biti manji Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svi su morali promijeniti ustav, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Estonija, a i Bosnu i susjedne zemlje čeka isti postupak. Sada kada se od 15. prosinca ukida vizni režim, građani mogu slobodno putovati. To znači da su oni dobro došli u Evropi, a to je ujedno i signal da je i BiH dobro došla u Europi.

Bh. političari uskoro dobijaju nove instrukcije

Čelnici spomenutih stranaka, koji su bili pozvani na pregovore u Berlin, izjavili su da tijekom razgovora o procesu predstojeće ustavne reforme nije bilo uslovljavanja niti pritisaka od strane njemačko-europskih sugovornika. I sam visoki predstavnik Inzko je potvrdio da domaći političari tijekom boravka u Berlinu nisu dobili zadatke, međutim prve instrukcije i zadaci će uslijediti čim stranke formiraju novu vladu. Određeni izvori u službenom Berlinu tvrde da su aktualni pregovori u Berlinu posljednja šansa za Bosnu i Hercegovinu. Neslužbene su i tvrdnje da će Europa "dići ruke" od Bosne i Hercegovine, ukoliko bosansko-herecgovački političari ne postignu dogovor oko novog ustava. Valentin Inzko je prokomentirao:

"Ja to ne bih tako dramatično formulirao, ali sigurno je da bi bilo veliko razočarenje i onda bi možda uslijedila neka dulja pauza. Ta dulja pauza znači gubitak vremena, a to mi ne želimo. Izgubili smo četiri godine, ne možemo još četiri."

"U Europu ne vode tri, već samo jedan zajednički put"

Visoki predstavnik Valentin Inzko istovremeno učestvuje u Berlinu na ministarskoj konferenciji o jugoistočnoj Evropi na temu: "Njemačka, Austrija i Sjedinjene Države u dijalogu sa liderima iz regiona". Dvodnevnu konferenciju koju organizira Aspen institut i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije otvorio je njemački šef diplomacije Gido Vestervele. Vestervele je u uvodnom izlaganju izjavio:

"Izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 3. listopada, ojačane su pragmatične snage. Kada sam ljetos posjetio ovu zemlju, domaćim političarima sam rekao da u Europu ne vode jedan, dva ili tri puta, već samo jedan, jedan zajednički put. Tijekom svoje posjete razgovarao sam i sa mladim ljudima. Na njihovim licima sam vidio toliko oduševljenje i mnogo dinamike, tako da će Europi dobro doći da ove mlade ljude ima u svom okrilju."

Autor: Selma Filipović/Deutsche Welle