Poljoprivrednici traže Lijanovićevu ostavku i prijete prosvjedima i blokadom graničnim prijelaza

No description

...utvrđenih proračunom Federacije BiH za ovu godinu, donijeli su odluku da će 8. kolovoza održati prosvijede na četiri granična prijelaza i ispred zgrade tzv. Federalne vlade u Sarajevu.

Poljoprivrednici traže ostavku (nezakonitog) federalnog ministra poljoprivrede Jerke Lijanovića, isplatu dugovanja za poticaje iz prošle i prvi kvartal ove godine po hitnom postupku, te stavljanje izvan snage odluke Vlade dok se ne izmijene program i pravilnik.

Program koji je usvojila tzv Vlada, federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović objavio je po svom nahođenju, kako njemu odgovara, izjavio je predsjednik Koordinacije udruženja poljoprivrednika FBiH Mehmed Nikšić.

Prema njegovim riječima, program kao i pravilnik nijedno federalno udruženje nije vidjelo, a prije objave trebala je biti provedena i javna rasprava.

- Iako sredstva od 54 milijuna KM nisu dovoljna mi ne tražimo više novaca, već tražimo pravilniju raspodjelu, istakao je Nikšić.

Zaključeno je i da će predstavnici poljoprivrednih udruženja nazočiti sastanku kojeg je resorni ministar sazvao za četvrtak 4. kolovoza u Sarajevu, nakon čega će odlučiti hoće li biti održani samo prosvijedi ili će se ići na potpunu blokadu graničnih prijelaza i zgrade Vlade F BiH.

Ukoliko se odluče za blokadu, ona će trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Iako su na sastanak bili pozvani predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH, visoki predstavnik, te predstavnici izaslanstva EU u BiH, nitko se nije pojavio.

- Sastanku je nazočio samo pomoćnik ministra Stipe Šakić koji nam nije mogao dati nikakve odgovore, već je tvrdio da su to dugovanja Vlade iz ranijeg mandata, što je van pameti, kazao je predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husejin Smajlović.

Prema njegovim riječima, Unsko-sansku Ž/K je najviše pogođen ovim programom, a dugovanja iz prošle i prva tri mjeseca ove godine su veća od pet milijuna KM.

Ovim programom poljoprivredna proizvodnja će se u ovoj godini umanjiti za više od 35 posto, a ako se tako nastavi u naredne četiri godine neće biti nijednog muznog grla na području Kantona, smatra Smajlović.

(Fena)