Policajac osumnjičen za zlostavljanje djevojčice vraćen u službu Granične policije BiH

Granična policija BiH
Takva odluka disciplinske komisije GP BiH izazvala je negodovanje kod nekih radnika u ovoj državnoj policijskoj agenciji. Očekivali su da će Škaljo biti suspendiran sa posla, piše Patria.

Smatraju da je narušio kredibilitet Granične policije BiH. Granični policajac ne može imati kriminalnu prošlost, te podsećaju, ovaj policajac je već dva puta osuđivan.

Škaljo je u ljeto 2015. suspendiran iz Granične policije BiH zbog optužbi da je maloljetnoj ženskoj osobi nanio tjelesne ozljede.

Škaljo je u ranijoj izjavi za medije negirao umiješanost u bilo kakvo nasilje nad maloljetnom djevojkom. Rekao je da ništa iz optužnice nije radio.

Za blagu kaznu prema Škalji dio radnika iz Granične policije BiH optužuju V.P., načelnika Ureda za unutarnju kontrolu i profesionalne standarde u GP BiH, te V.D., predjsednicu Disciplinske komisije GP BiH. Prigovaraju i članovima disciplinske komisije R.S. i M.I.. Smatraju da nisu smijeli dozvoliti da Škaljo ostane u redovima Granične policije BiH, nakon ovako krupnih prekršaja.

Ovo nije jedini slučaj da se policijski službenik Škaljo ogriješio o zakon. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je 2009. da Škaljo ima debeli policijski dosije. Baš te godine Škaljo je postao granični policajac.

Prema pisanju CIN-a, Škaljo se dovodio u vezu s krađom motornih vozila, provalnom krađom i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

- Osuđen je 2007. na kaznu od mjesec dana zatvora, uslovno na jednu godinu, za kazneno djelo omogućavanje i uživanje opojnih droga. Presuda je izbrisana iz evidencije u siječnju 2009. godine. Iz izveštaja SIPA-e može se vidjeti da se Škaljo nalazi u operativnoj evidenciji policije zbog različitih kaznenih djela - piše u izveštaju CIN-a.

Punac Emira Škalje je Mustafa Ovčina, načelnik Uprave za administraciju u GP BiH.

Slobodna Bosna objavila je u ožujku 2016. da je jedan duhoviti radnika GP BiH izjavio da je za članove obitelji Ovčine koji su zasposleni u GP BiH, potreban autobus da ih se preveze na posao.

Ovčina mu je odgovorio: „U pravu si, samo ti bi, po tom osnovu, trebao upravljati autobusom".

Izvor Patrije tvrdi da su Škalju zadržali na poslu u GP BiH mimo znanja direktora Zorana Galića.