Pokretanje peticije pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata u BiH"

Po riječima predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg Bosne Nikice Tomića, peticijom se želi ukazati na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Neravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, po Tomićevom se mišljenju, očituje kroz nepostojanje ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina na cijelom teritoriju BiH.

Također, smatra Tomić, neravnopravnost se očituje i kroz Izborni zakon BiH kojim se omogućuje ignoriranje legitimne izborne volje hrvatskog biračkog tijela u BiH. Ona se očituje i u zlouporabi izbornog procesa, majorizaciji hrvatskog naroda u svim segmentima društva, lažnom predstavljanju u ime hrvatskog naroda te ponižavajućem konceptu bošnjačkih političkih stranaka.

Tomić je pozvao sve hrvatske stranke na jedinstveno i zajedničko djelovanje prema zaštiti nacionalnih interesa u jednom od, kako je kazao, najtežih trenutaka za BiH i za hrvatski narod te napomenuo kako očekuje da bi se peticijom moglo prikupiti oko 150 000 potpisa.

Ti će se potpisi na kraju akcije uputiti svim međunarodnim organizacijama, predstavnicima Europske unije te američkom veleposlanstvu u BiH kako bi se ukazalo na neravnopravnost i nejednak položaj Hrvata u BiH.

(Fena)