Pijetet, sjećanje i druženje bojovnika HVO-a

hvo vitez
Ove godine, 5. kolovoza, deseti put zaredom, druženje je organizirano u naselju Jardol, u mjestu zapovjedništva III satnije. Okupilo se 40-ak istaknutih ratnika, dragovoljaca HVO-a.

Predvodili su ih, zapovjednik Druge bojne, brigadir Žarko Šarić, te zapovjednici satnija, Jozo Radman, Dominko Matijanić i Anto Žepačkić. Na žalost već odavno na ovim okupljanjima nema Ivice Matoševića Poštara koji je prije nekoliko godina preminuo.

Kako javlja vitez.info druženju prijatelja i suboraca, evociranju ratnih događanja prethodile su uobičajene svečanosti. Naime,s dužnim poštovanjem i pijetetom, na čelu sa svojim ratnim zapovjednicima, okupljeni pripadnici Druge bojne „Viteške" brigade HVO-a, položili su cvijeće, upalili svijeće i skrušeno se molili uz spomen-obilježje podignuto uz mjesno groblje u naselju Jardol, za sve poginule pripadnike III satnije. To su učinili i uz spomen-obilježje podignuto na izvorištu Kremenika, u spomen na sve hrvatske sinove s ovoga područja poginule za svoj narod, za svoju domovinu, u proteklim ratovima.

Tijekom Domovinskoga rata 86 pripadnika Druge bojne izgubilo je život, 405 ih je jedanput ili više puta ranjeno, a kroz ovu bojnu tijekom rata prošlo je i više od 1000 boraca.

Nakon prestanka rata s Armijom BiH, nekoliko desetaka pripadnika ove bojne priključilo se novoosnovanoj Trećoj gardijskoj brigadi HVO-a Jastrebovi i nastavilo se boriti na brojnim ratištima za oslobađanje okupiranih bosanskohercegovačkih područja.

Z.Č. | KT | Nedjelja.ba