Predsjednica Hrvatske čestitala 26. obljetnicu utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez

Predsjednica Hrvatske čestitala 26. obljetnicu utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez
... utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Iako Grabar - Kitarović, kako je navedeno u službenom dopisu, zbog ranije preuzetih državničkih obveza nije mogla prisustvovati obilježavanju obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez, uputila je čestitiku Udruzi nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg-Bosne Županije Središnja Bosna.

"Vjerujem da je svečana akademija dobra prigoda da se još jednom prisjetimo ratnog puta ovog Zbornog podrućja te da se naglasi njegova velika važnost u obrani Središnje Bosne i opstanku hrvatskog naroda na povijesnim domovinskim prostorima", navela je predsjednica Hrvatske, piše Dnevnik.ba.

U Vitezu je danas obilježena 26. obljetnica utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez prigodnim programom koji je počeo služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Središnje Bosne.

Na svečanoj akademiji povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez poručeno je kako su Hrvati u Središnjoj Bosni bili prve žrtve islamskog terorizma na europskom kontinentu, a da se danas, protiv njih vodi nešto drugačiji rat koji za cilj ima istjerivanje s ovih prostora, i to kroz sabotiranja istraga, kaznene odgovornosti za zločine počinjene u Križančevom selu, Ovnaku, Bikošima i brojnim drugim stratištima, a da danas političkim sredstvima, isti oni koji su to nekada činili vojnim, pokušavaju nametnuti osjećaje kolektivne krivnje i tako provesti svoju velikomuslimansku strategiju o Središnjoj Bosni, i u djelo.

Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred Središnjeg spomen obilježja žrtvama muslimanske agresije na Središnju Bosnu ispred zgrade Općine Vitez. Vijence su položili ratni zapovjednici HVO-a na čelu s Paškom Ljubičem, prvim zapovjednikom Operativne zone HVO-a Središnja Bosna i generalom Ilijom Nakićem, predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja ŽSB, Središnjih udruga HVO-a na razini BiH, hrvatski politički predstavnici predvođeni Marinom Pendeš, ministrom obrane u VM BiH, Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda FBiH i Radojem Vidovićem, predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Središnja Bosna.

Travnički general HVO-a i nekadašnji zapovjednik Frankopan brigade, Ilija Nakić, u ime organizacijskog odbora uručio je zahvalnicu novinarki Ani Popović za osobit doprinos u promicanju istine o stradanjima Hrvata u Središnjoj Bosni i važnosti Zbornog područja HVO-a Vitez. Plakete su dodijeljene Josipu Karimoviću iz Maglaja (111. xp brigada Žepče) i Neđi Periću, zapovjedniku Ratnog zrakoplovstva HVO-a. Plakete su posthumno dodijeljene Fabijanu Vukoviću iz Travnika ( 3. gardijska brigada Jastrebovi), Andriji Kristiću iz 96. pukovnije HVO-a Vareš, Ivi Jelčiću iz jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatnić i Franji Ljubasa iz brigade HOS-a u Novom Travniku.

Programom je moderirala Dragana Sivonjić, a u glazbenom dijelu nastupio je tamburaški orkestar Zlatne žice iz Zenice. Proslava obljetnice počela je intoniranjem himni hrvatskog naroda i BiH, a u ime organizatora prisutne je pozdravio Jozo Stojak, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HRHB ŽSB./HMS/