Okončana kriza vlasti ili početak nove?

Dragan Čović
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je potvrdio imenovanje četiri nova ministra u vladi tog entiteta čime je i formalno okončana njezina kriza koja traje još od lipnja.

Na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH održanoj u Sarajevu za novog potpredsjednika vlade i ministra za rad i socijalna pitanja imenovan je Vesko Drljača, ministar energetike, rudarstva i industrije postao je Nermin Džindić, ministrica turizma i trgovine Edita Đapo a ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Njih je predložila stranka Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića i oni su zamjenili četvoro ministara iz stranke Demokratska fronta (DF) Željka Komšića koji su ostavke podnijeli prije gotovo pet mjeseci.

SBB koji se deklarira kao isključivo bošnjačka stranka morao je i imenovati dvojicu ministara iz reda srpskog naroda kako bi se time formalno ispunila ustavna obveza o razmjernoj zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda u tijelima izvršne vlasti.

Komšićev DF koji je kao multietnička stranka ranije popunjavao tu kvotu svojim kadrovima iz koalicije u kojoj su i Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH istupio je nezadovoljan nastojanjima partnera da što prije pod svoju kontrolu stave profitabilne tvrtke u državnom vlasništvu.

Nakon toga vlada je djelovala kao manjinska a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović s ciljem formranja nove većine preuzeo je na sebe misiju posredovanja između Radončića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji su godinama bili žestoki politički protivnici.

Ta su nastojanja urodila plodom pa su Radončić i Izetbegović početkom listopada positgli dogovor o koalicijskom nastupu koji je i doveo do popunjavanja federalne vlade.

Čović je u srijedu najavio kako će u narednim danima uslijediti i smjene u vladama Sarajevske i Zeničko-dobojske županije u FBiH gdje su uz ministre iz SDA još uvijek i oni iz DF-a.

Njih će također zamijeniti Radončićevi kadrovi no Čović je siguran kako se tu neće stati te kako će SBB uskoro postati i dijelom vladajuće većine na državnoj razini.

»I u Vijeću ministara možemo očekivati promjene za tjedan ili dva«, kazao je Čović novinarima.

Blok srpskih stranaka koji je dio vladajuće većine na državnoj razini za sada je protiv smjene jednog ministra i jednog doministra koje DF ima na državnoj razini.

»Nema razloga mijenjati tim koji dobro radi svoj posao«, kazala je u srijedu članica predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević pojašnjavajući kako pri tom izravno misli na DF-ovog ministra prometa i komunikacija Slavka Matanovića.

Čović je pak kazao kako se u ovom slučaju kriterij za smjene i imenovanja nije radi li netko dobro svoj posao ili ne nego o potrebi postojanja iste vladajuće većine na svim razinama vlasti.

Hina