Novi zakon o igrama na sreću

pljačka kaladionica, premijer liga BIH natjecanje, namještanje utakmica, nogomet, Zakon, igre na sreću, FBIH
Federalna vlada je kao predlagač ranije obrazložila da u parlamentarnu proceduru upućuje potpuno novi zakon u ovoj oblasti jer bi izmjene i dopune obuhvatile više od pola aktualnog.

Novim je najavljena obaveza priređivačima igara na sreću da imaju centralni računarski sistem (server) za online nadzor povezan sa serverom uprave za igre na sreću (odnosno Porezne uprave do formiranja navedene uprave), čime se uspostavlja sistem nadzora i kontrole cjelokupnog ostvarenog prometa i stvaraju uslovi za povećanje prihoda koji će se ubirati po osnovu naknada od priređivanja igara na sreću.

Propisan je također drugačiji način plaćanja fiksnih naknada, ustanovljena obveze uplate mjesečne naknade u iznosu pet posto od ukupnog prometa casina, kladionica i automat klubova.

To znači da će priređivači biti obavezni u proračun FBiH izdvojiti pet posto od svake uplate igrača za sudjelovanje u bilo kojoj od igara na sreću.

Predviđen je drugačiji način oporezivanja dobitaka u klasičnim igrama na sreću i kladioničarskim igrama, preciznije su definirani pojedini pojmovi iz oblasti igara na sreću i detaljno uređena cjelokupna procedura za izdavanje odobrenja za priređivanje svake pojedine igre na sreću, uz strože uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi se dobilo odobrenje.
Pored preciziranja uslova za organiziranje nagradnih igara i preciziranja zabranjenih aktivnosti, uspostavljen je sustav mjesečne i godišnje kontrole prihoda u proračun Federacije BiH te predviđeno formiranje federalne uprave za igre na sreću, što ima za cilj osiguranje potpune kontrole poslovanja u ovoj oblasti.

Uprava će štititi igrače, kao i priređivače igara od nelojalne konkurencije, suzbijati pojavu nezakonitog priređivanja igara na crnom tržištu te ostvarivati i druge interese FBiH, navedeno je.

Nakon odobravanja nacrta novog zakona,  sjednica Predstavničkog doma je prekinuta i bit će nastavljena 28. prosinca.

(Fena)