Nema prodaje ni BH Telecoma ni HT Eroneta

HT MOSTAR, skupština, platformaši, Žarko Pušić, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, HT MOSTAR, Vlada, dioničari, Vilim Primorac, HT MOSTAR, HT MOSTAR, Nadzorni odbor, RAK, kazne, bh telekom, HT MOSTAR, Vilim Primorac, HT MOSTAR, Hrvatski narodni sabor, HT MOSTAR, Stipe Prlić, financijska policija, Slobodan Vasković, HT Eronet, platformaši, Stipe Prlić, HT MOSTAR, večernji list, tužba, HT MOSTAR, pljačka, tužiteljstvo, HT MOSTAR, HT MOSTAR, rtv pristojba, rtv pretplata, HT Eronet, prodaja
Radi se o profitabilnim kompanjama i mi smo zadovoljni njihovim poslovanjem", izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, za agenciju Patria.

Dodao je kako se ne smije zaboraviti da je tržište u ovom segmentu jako konkurentno.

"Da bi poboljšali poslovanje oba telekoma mi smo, kao vlasnik, angažirali svjetske stručnjake da naprave analizu i da nam predlože što dalje raditi kako bi oba telekoma poslovala bolje i donosila veći profit", rekao je Novalić.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera rekao je za Dnevni avaz kako su otvorene sve opcije kada je riječ o eventualnom restrukturiranju BH Telecoma i HT Mostar, ali da sigurno neće doći do privatizacije, odnosno prodaje većinskih paketa dionica koje su u državnom vlasništvu.

Naime, Vlade Federacije BiH bi u sljedećih "sedam do deset dana" trebala potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o izradi dubinske financijske analize kompanija BH Telecom i HT Mostar.

Potvrdivši ovu informaciju, Miraščić je istaknuo kako se radi o preuzetim obvezama iz Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Riječ je o provođenju sveobuhvatne analize kako bi se točno vidjelo kako stoje ove kompanije te njihovi organizacijski dijelovi. Nakon što se to uradi, Vlada i menadžment tih kompanija će dogovoriti daljnje korak. Cilj je uvećanje profitabilnosti obje kompanije", rekao je Miraščić.

Dodao je kako Vlada ima svoje analize, a kompanije svoje.

"Mi često idemo na tržište i posuđujemo novac, a vrlo je moguće da restrukturiranjem možemo unaprijediti i uvećati profitabilnost domaćih firmi. Ali ne može ništa bez dubinske analize", istaknuo je Miraščić.

Generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović rekao je za Dnevni avaz kako je upoznat s odlukom Vlade o provođenju dubinske analize u ovoj kompaniji.

"S druge strane, nama ta dubinska analiza u smislu restrukturiranja neće kazati ništa novo u odnosu na ono što znamo. Mi konstantno radimo na smanjenju broja zaposlenih. Danas imamo oko 150 ljudi manje nego prije dvije godine", rekao je Zaimović.

Naglasio je kako se u mnogim aspektima ne mogu praviti usporedbe BH Telecoma s konkurencijom.

"Mi smo firma koja nije naslonjena ni na jednu veću kompaniju. Ali stojimo sasvim stabilno. Imali smo u posljednjih deset godina rekordno tržišno učešće u mobilnoj telefoniji, stabilizirali smo prihode, a dobit bi trebala biti i ove godine iznad planirane", rekao je za Avaz Zaimović.
Nedavno je u intervjuu Večernjem listu, predsjednik Uprave HT Mostar Vilim Primorac , rekao kako je pitanje privatizacije "u posljednje vrijeme jako aktualno".

"Naš zadatak je stabilizirati poslovanje, optimizirati troškove, povećati tržišni udio i podignuti se na višu tehničku razinu. Očito je da će se u budućnosti događati ozbiljne promjene na području telekomunikacija u cijeloj regiji, ali o tome će odlučivati naši vlasnici", rekao je Primorac.

Rekao je kako je, prema napravljenim internim financijskim izvješćima poslovanja za 2016. godinu, tvrtka uspješno završila poslovnu godinu s pozitivnim rezultatom i ostvarenjem profita.