Nakon isteka mandata: Tko će sve za nerad imati plaću još godinu

To pravo da naplaćuju nerad izgubit će ako u međuvremenu zasnuju novi radni odnos ili odu u mirovinu.

Podsjetimo, nakon što je Federalna vlada prije nekoliko dana utvrdila novu osnovicu za obračun, poslanička osnovna plaća, bez ostalih privilegija, iznosit će 2.574 marke.

SDA i SBiH

Kako saznaje Dnevni avaz, takav slučaj bit će s dosadašnjim nezavisnim poslanikom Markom Vešovićem, koji je najavio skori odlazak u mirovinu, i Vesnom Saradžić, bivšom zastupnicom SDU BiH, koja će na platni spisak Skupštine HNŽ, gdje je ovoga puta izabrana kao zastupnica SDP-a, pošto je prešla u tu stranku.

"Dnevni avaz" došao je do informacije tko će sve od bivših poslanika moći primati plaću cijelu slijedeću godinu. Najviše ih je iz SDA i Stranke za BiH. Devet ih pripada SDA, a to su: Fehim Pleh, Mira Bijelac, Milka Hasić, Nurdin Šatrović, Amira Skaka, Faruk Aganović Jupi, Nermina Kapetanović, Nezaheta Akšamija i Hajrudin Mehanović.

Slijedi osam bivših poslanika iz SBiH: Zahid Mustajbegović, Ferid Otajagić, Mersija Krzić, Indira Karović, Refika Mustafić, Suljo Borovina, Jasminka Horozović i Dervo Bandić.

Istu privilegiju imat će i sva četiri dosadašnja zastupnika iz BPS-a: Kerim Lučarević, Hamdija Rastoder, Ibro Omerbašić i Sanda Redžić, te predstavnik BOSS-a Muhamed Moranjkić, zatim HDZ-a BiH Vjekoslav Mandić, HDZ-a 1990 Žarko Šantić, SNSD-a Dragan Bauk, NSRzB-a Marko Vujević, HZHB-a Petar Milić, Hrvatskih demokršćana Magdalena Šagolj, HSS-NHI-a Ante Čolak i bivši nezavisni poslanici Alija Kurtović i Sead Jusić.

Novi poslanici

Kako saznajemo, od konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma održane 22. studenoga do sada 28 novih poslanika podnijelo je zahtjeve za zasnivanje profesionalnog radnog odnosa u Parlamentu. Najviše ih je iz SDP-a: Jasmina Zubić, Alma Zildžić, Zoran Perić, Jasenko Selimović, Said Mujkanović, Kemal Beganović, Besima Borić, Fikret Kilim, Željka Bošnjak i Belkisa Vehabović.

Slijede poslanici SDA Ljiljana Sakić, Omer Škaljo, Amir Avdić, Osman Suljagić, Mehdin Selimović i Josip Jurišić.

Do sada su zahtjeve za profesionalno zasnivanje radnog odnosa podnijela i četiri od 13 zastupnika SBB BiH, a to su Nasir Beganović, Mirza Ustamujić, Omer Hećimović i Hazim Kapić. Isto su učinili i poslanici HDZ-a BiH Predrag Kožul, Željko Tomić, Ljilja Zovko i Jozo Bagarić, zastupnik HDZ-a 1990 Boro Krišto i NSRzB-a Marija Antić, Ivica Jurčić i Hasan Samardžić.

Novi-stari zastupnici

U profesionalnom radnom odnosu ostat će i 28 poslanika koji su to bili u dosadašnjem, a osvojili su i slijedeći četverogodišnji mandat.

To su SDP-ovci Zukan Helez, Damir Mašić, Ramiz Zahirović, Nermin Nikšić, Enver Mehmedović, Aida Brčić, Irfan Imamović i Karlo Filipović, zatim Jasmin Duvnjak, Safet Softić, Muhamed Ibrahimović, Ibrahim Nadarević, Jasmin Duvnjak, Dževad Agić, Edham Veladžić, Ismet Osmanović, Irfan Ajanović i Amela Mešić (SDA), Marinko Čavara, Katica Čerkez i Ivan Musa (HDZ BiH), Munib Jusufović i Aida Čikić (SBB BiH), Stanko Primorac i Slavica Josipović (HDZ 1990), Omer Vatrić (SBiH), Jasminka Durić (A-sda), Hafeza Sabljaković (DNZ), te Alma Čardžić (NSRzB).

Profesionalni angažman nastavit će i dosadašnji delegati iz Doma naroda FBiH koji su sada osvojili mjesta u Predstavničkom domu poput Svetozara Pudarića (SDP), Denisa Zvizdića (SDA) i Željka Asića (HSP).

Malo svjetlijih primjera

Među bivšim poslanicima ima i svjetlijih, doduše rijetkih, primjera onih koji su odbili primati plaću za nerad još godinu.

Takav slučaj je sa Enverom Avdićem i Izudinom Selimbašićem iz SBiH, koji su sa 22. studenoga raskinuli radni odnos u Predstavničkom domu. Kako saznajemo, iz ovog doma upućeni su i dopisi tvrtkama koje su do 2006. zapošljavale poslanike kako bi se utvrdilo mogu li se oni sada vratiti na stara radna mjesta i tako da se barem u tim slučajevima proračun oslobodi bespotrebnih troškova na njihove plaće