Mudrinić na čelo HT-a Mostar instalirao svoje ljude kako bi "posušio" dugogodišnje izvlačenje novca

Susjedna, pak, Bosna i Hercegovina poseban je slučaj. Tu je dio mafijaškog lanca čak i međunarodna zajednica. Mafija, i to koja je u stanju provoditi aparthejd protiv cijelog jednoga naroda, ima i svoje sudove, tužitelje, istražitelje. Tako je nedavno, posve neprimijećeno, Nadzorni odbor Hrvatskog telekoma iz Mostara, koji čine i predstavnici T-HT Zagreb, na sjednici u Mostaru imenovao Stipu Prlića za privremenog direktora koji je s te pozicije smijenjen u prosincu prošle godine i za kojega smo mi prvi pisali da se po nalogu Interpola protiv njega provodi istraga radi sudjelovanja u međunarodnom pranju novca. Naime, kako su objavili nakon sjednice Nadzornog odbora mostarskog telekoma, jednoglasno je donesena odluku o razrješenju Vilima Primorca s mjesta predsjednika Uprave HT-a Mostar i imenovanju Stipe Prlića na mjesto obnašatelja dužnosti predsjednika Uprave na razdoblje od šest mjeseci.

Piše: Domagoj Tolić - Hrvatski list

Ranije je Vlada Federacije BiH dala prethodnu suglasnost za razrješenje Primorca, koji je bio dužnosnik HDZ-a BiH, i imenovanju Prlića kojega je nominirao SDP BiH Zlatka Lagumdžije. U HT Mostar Vlada Federacije većinski je vlasnik s više od 50 posto udjela, THT Zagreb ima 39,10 posto, a ostalo Hrvatska pošta Zagreb i mali dioničari. T-HT Zagreb je, pak, objašnjavajući svoju odluku u posebnom priopćenju povodom glasovanja o promjeni na čelu HT Mostara, naveo kako su ‘odluke koje HT Zagreb donosi rezultat strateškog sporazuma i obveza koje svaka strana sporazuma ima jedna prema drugoj.' „HT Zagreb očekuje daljnje učvršćivanje strateškog partnerstva s većinskim vlasnikom Vladom Federacije i daljnje korake i odluke vezane uz uspostavljanje najboljeg mogućeg sustava upravljanja i razvoja", navodi se u priopćenju T-HT-a.


Imenovanje Primorca na čelo HT Mostara smatralo se izborom HDZ-a BiH, dok je, pak, povratak Prlića na čelo tvrtke rezultat izbora Vlade Federacije BiH u kojoj glavnu okosnicu čini većinski bošnjački SDP BiH, dok su pak dva HDZ-a u BiH isključena iz vlasti. No ova smjena nije i nema u prvome planu političke konotacije, nego da se, kako se ovdje narodski kaže ‘posuši' sve što je mafija godinama izvlačila iz ovoga poduzeća. I zato je Ivica Mudrinić unatoč osobnom traženju Ureda predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, a za što je lobirao ovdašnji čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, ipak prevagnuo na stranu Prlića.

Dokumenti o istrazi koje otkrivamo i koji potvrđuju ranije napise o pravoj mafijaškoj mreži svjedoče o dubokoj sprezi Mudrinićevih ljudi, a vjerojatno i njega osobno s Prlićem, čiji je mentor i mozak cijele operacije izvlačenja novca Slavo Kukić, inače propali kandidat SDP-a za premijera u Vijeću ministara, okupio ovu ekipu nakon Primorčeve smjene i profeštao u jednom mostarskom restoranu. Naime, ranije smo pisali da je Stipe Prlić, koji je bio na čelu HT Mostara od 2001. do 2010. godine, sudjelovao u višemilijunskim pronevjerama i izvlačenju novca iz ove tvrtke zajedno s marketinškom agencijom SV-RSA iz Sarajeva i njihovu prebacivanju na nerezidentne račune otvorene na Gibraltaru. Ovu su istragu putem Interpola zatražile policijske službe Slovenije i donosimo preslike istrage federalne policije, kao i Financijske policije koja je posebno zahtijevala provjere poslovanja s tvrtkom Digitel iz Zagreba i SV-RSA iz Sarajeva.


ISTRAGA O DIGITELU I SV-RSA

"Prema do sada prikupljenim podatcima, utvrđeno je da je za ova djela osumnjičen državljanin BiH Neven Kulenović koji stanuje na adresi Zelenih beretki br.7 Sarajevo, i društvo 3 Media Ltd, sa sjedištem na adresi Suite 2, Glacias Road, Portland house, Gibraltar", navodi se u dokumentu. Na transakcijski račun društva 3 Media Ltd, otvoren kod banke Unicredit bank ( prije Austria Creditanstalt), Smartinska 140, Ljubljana, u razdoblju od 30. 6.2008. do 16. 2.2010.godine, od strane društva iz BiH izvršeno je više doznaka u ukupnom iznosu od 1.947 milijuna eura. Doznake su dostavljale tvrtke SV RSA u vlasništvu Kulenovića, inače odličnog prijatelja Slave Kukića, te još nekoliko drugih tvrtki. Nakon uplata s toga računa isplaćivani su preko gibraltarske tvrtke novčani iznosi Kulenoviću, ali i, zanimljivo je, Stipi Prliću novoimenovanom direktoru HT Mostara, te Zoranu Bakuli, članu uprave za pokretne komunikacije.

No priča oko istraga u HT Mostaru ne završava s ovim i posebno su zanimljivi zahtjevi financijske policije koji izravno ukazuju na kriminal i povezanost s HT Mostarom. Najprije je 22. lipnja 2011. upućen zahtjev o čemu predstavljamo i preslike da je Županijsko tužiteljstvo Hercegovačkoneretvanske županije zatražilo ugovore HT Mostara s "Digitel"d.o.o. Zagreb i "SV-RSA"d.o.o. Sarajevo. Kada je dostavljen dio dokumentacije, Financijska je policija potkraj rujna ove godine uputila novi niz zahtjeva o sumnjivim pojedinačnim ugovorima. Najviše novca se iz HT Mostara izvlačilo posredno preko marketinških usluga za što su u 2008 i 2009. godini navodno potrošene desetine milijuna tamošnjih maraka više stotina milijuna kuna). Glavni operativac cijele akcije bila je Željka Senjak koja je u HT Mostaru po nalogu Mudrinića bila šef marketinga.

Financijska policija Federacije traži svu dokumentaciju kao i kada je ‘Željka Senjak prestala raditi u JP HT dd Mostar'. Traži se sva dokumentacija vezana za ‘odluke Uprave društva o zaključivanju ugovora i aneksa s dobavljačem "Digitel d.o.o. Zagreb i suglasnosti Nadzornog odbora', kao i sve kartice dobavljača Digitela za razdoblje 2007.-2010.godina, kada se po nalogu Interpola i događalo pranje novca preko slovenske banke. Također u tome zahtjevu Financijske policije, koji ima više od pedeset stavki, a za koje također predstavljamo dokumente, traže se svi ugovori s SV-RSA u trogodišnjem razdoblju. Prostor za izvlačenje novca u HT Mostaru i Eronetu stvoren je napumpanim marketinškim ugovorima upravo s tvrtkama SV-RSA iz Sarajeva ali i Digitel iz Zagreba.

UCJENA U POZADINI

Podsjetimo kako je primjerice koncert Olivera Dragojevića s kojim je ‘Eronet' častio Sarajlije stajao nevjerojatnih 113.000 eura (oko 848.000 kuna). Samo na tome koncertu organizatori su zajedno sa šefovima oteli Oliveru najmanje 60.000 eura. Slično je organiziran i plaćen koncert srbijanske zvijezde Željka Joksimovića u Tuzli kojega je Eronet platio 80.000 eura. Također je Financijska policija zatražila i druge ugovore koje je sponzorirao HT Mostar od Tonija Cetinskog do Gibonnija, Marka Perkovića Thompsona ... No u traženju Financijske policije prema HT Mostaru u vrijeme kada je Prlić bio direktor, najvažniji je Ugovor o Strateškoj suradnji između HT Zagreb i HT Mostar.

Tu se navodno krije cijela tajna zašto je HT Zagreb podržao Prlića i stao uz antihrvatski SDP-a i njihove satelite iz HSP-a. Naime, prema dostupnim informacijama, osobno je Zlatko Lagumdžija, čelnik SDP-a, poručio Murdiniću da će pokrenuti reviziju navodno sumnjivog hrvatskog ulaganja u HT Mostar čime bi T-HT mogao ostati bez cijelog udjela. Naime, još u ratu HT Zagreb instalirao je dvije telefonske centrale koje su spasile Hrvate da imaju komunikacije jer su četnici i JNA sve bili uništili za što su kasnije dobili golemi udjel u HT Mostaru. Navodno te centrale nisu vrijedne 39 posto udjela u HT Mostaru, što bi Mudriniću jako zakompliciralo život na čelu T-HT-a. Jedini dobitnik u cijeloj priči je Lagumdžijin SDP koji je sada, u stvari, udarna igla radikalne muslimanske politike potpunog ovladavanja hrvatskim područjima i hrvatskim tvrtkama u Federaciji BiH. A Mudrinića će, kako sada stvari stoje, sarajevska mafija okupljena oko SDP-a, sigurno spasiti..., makar do slijedeće usluge...