FOTO  Međunarodna konferencija Paneuropske unije u BiH u Orašju

mirjana milićević, Orašje

...pod nazivom "Europski proces proširenja - prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija". Konferencija je dio međunarodnog projekta Joint Citizens' Forces - Common European Future, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta The Europe for Citizens Programme, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, a realizira se pod pokroviteljstvom Vlade Posavske županije i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Zaklada Robert Schuman, Zajedničko povjerenstvo za europske integracije BiH i Ured predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.
Konferenciji su nazočili brojni visoki gosti predvođeni predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom. O temi europskog procesa proširenja govorili su zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Norbert Lins, šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije Mislav Ježić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Drahoslav Štefanek, predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Paneuropske unije Njemačke Bernd Posselt. Sa Sveučilišta u Mostaru na Konferenciji je sudjelovala doc.dr.sc. Mirjana Milićević, voditeljica Centra za EU integracije i projekte.

„Cilj Konferencije je staviti naglasak na europski put Bosne i Hercegovine i važnost dobre regionalne i prekogranične suradnje. Znakovito je što se održava upravo u Orašju, jednoj od najuspješnijih regija po sudjelovanju u prekograničnim projektima. Prekogranična suradnja je najučinkovitiji alat kojim se provode razvojni projekti u zemljama u razvoju, odnosno zemljama kandidatima u pristupanju EU. Cilj IPA programa je pomoći jačaju demokratskih institucija i vladavine prava, provedbi reforme javne uprave, ekonomske reforme, razvoj građanskog društva i regionalne suradnje te u konačnici doprinijeti održivom razvoju i smanjenju siromaštva. Za zemlje kandidate kakva je BiH postoji i dodatni cilj - usvajanje i ispunjavanje svih uvjeta za punopravno članstvo. To je ujedno put europskih integracija." kazala je Milićević

Paneuropska unija BiH, kao sastavnica Međunarodne paneuropske unije, najstarije organizacije koja promiče europsko jedinstvo, radi na promicanju europskih vrijednosti i standarda kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala članica Europske unije.