Ljiljana Pranjković-Kovač: Predškolski odgoj je temelj obrazovanja, a ostalo je sve nadogradnja

Neum, seminar, Ljiljana Pranjković-Kovač, Neum, predškolski odgoj

Razgovarali smo sa predsjednicom Udruge predškolskih radnika FBiH Ljiljanom Pranjković-Kovač.

U Neumu se protekla tri dana održao seminar, hoćete li nam objasniti o čemu je riječ?

"To je naša redovita godišnja konferencija koju organizira Udruga, a ove godine tema je bila Reciklaža nije gnjavaža. Mjesto održavanja je hotel Sunce i na ovom seminaru su sudjelovale sve predškolske ustanove iz FBiH".

Kako smo vidjeli tu su i gosti izvan granica BiH?

"Pošto je naša Udruga predškolskih radnika u Balkanskom savezu odgajatelja, ovom prigodom smo pozvali naše drage prijatelje iz Crne Gore (Cetinje i Kotor) i Hrvatske (Dubrovnik), tako da seminar ima i međunarodni karakter".

Možete li nam malo više reći o programu simpozija?

"Za simpozij se prijavilo 220 sudionika, a predavači su naši odgajatelji sa zadanom temom. Nama su ovakvi skupovi najvažniji zbog razmjene iskustava, jer svi u predškolskim ustanovama imamo iste probleme, i ovdje imamo prigodu razmijeniti ta iskustva i vratiti se u svoje ustanove bogatiji za ta iskustva".

Spomenuli ste probleme, imate li neku poruku javnosti sa svoje pozicije?

"Predškolski odgoj je temelj obrazovanja, a ostalo sve je nadogradnja . Ja ovim putem zahvaljujem HNŽ-u i gradu Neumu na divnoj organizaciji i dočeku. Isto tako zahvaljujem svim sudionicima koji su sa relativno malim primanjima ipak došli , a to znači da nam uopće nije bitan taj financijski kontekst, koliko su nam bitna iskustva koja smo dobili na seminaru. Za kraj još moram istaći da predškolski odgoj nije jednako obuhvaćen u svim županijama i naš cilj je obuhvatiti što veći broj djece u predškolskim ustanovama".