Kraj veljače BiH donosi ledeni val, snijeg će i dalje padati...

Mostar, Hercegovina, snijeg, ljeto, HGSS Mostar, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, nepogoda, Mostar, snijeg, Mostar, snijeg, snijeg, Mostar, Mostar, snijeg, snijeg, vremenska prognoza

... izazvale su brojne probleme, pa je tako na zahtjev civilnih struktura vlasti zatražen angažman Oružanih snaga BiH za pomoć pri otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Jučer od ranih jutarnjih sati 56 pripadnika OS-a BiH, s četirima radnim strojevima, angažirano je u pomoći lokalnom stanovništvu na području grada Bihaća na čišćenju i odvozu snijega u samom središtu grada, prilazima javnih ustanova te raščišćavanju pješačkih i prometnih veza.

Čišćenje prometnica

I dok je u pojedinim dijelovima angažiran OS BiH, u drugim se pak snijeg sam lagano topi iako se, prema prognozama FHMZ-a, očekuju nove oborine. Tako se u Livnu snježni pokrivač topi, dok se u Bosanskom Grahovu i Glamoču i dalje bore s čišćenjem snijega s lokalnih prometnica do udaljenijih sela. U Grahovu je zima pokazala zube u pravom smislu riječi. Snijeg nošen vjetrom zameo je sela te onemogućio cjelotjedni dolazak djece na nastavu.

Ravnatelj OŠ "Grahovo" Vojo Marić informirao nas je da je riječ o 16 učenika. Nada se da će od ponedjeljka, 26. veljače svi biti u školskim klupama "ako nas ne bi zateklo još gore zlo nego što je ovo". Uz smijeh dodaje i to kako za Grahovljake veća količina snijega i niske temperature koncem veljače nisu nikakvo iznenađenje, štoviše, to je pravilo koje je u prethodnih nekoliko godina izostalo pa se sada opet aktualno. Otežano se prometovalo i na regionalnoj cesti Glamoč - Drvar.

U selima prema Drvaru snježni nanosi dostizali su visinu i do dva metra, kazao nam je Boris Lukajić, voditelj općinske Službe za obnovu i razvoj u Glamoču. Dok smo razgovarali s njim, čistila se cesta prema Stekerovcima. Ulažu maksimalne napore kako bi prometnice bile prohodne i kako stanovništvo, mahom starije i bolesne osobe, ne bi ostalo bez zdravstvene i socijalne skrbi. Iz Uprave civilne zaštite upozoravaju sve građane da na put ne kreću bez potrebe, kao i bez potpune zimske opreme.

Slične prognoze kao...

Danas, u odnosu na prethodne dane, neće biti velikih promjena.

Prema najavama FHMZ-a, u većem dijelu zemlje padat će snijeg, osim na sjeveru. Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak snijeg se očekuje i u ovim dijelovima. Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prijepodne kiša ili susnježica će od sredine dana prijeći u snijeg.

Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, a u planinskim područjima i do 20 centimetara. Temperatura zraka bit će uglavnom između -7 i -1, na jugu zemlje prijepodne između 1 i 4, a u drugoj polovini dana temperatura zraka bit će u opadanju.

Za razliku od veljače 2012. godine, kada su najavljivane prognoze bile slične, ali zanemarene, ovih dana građani Bosne i Hercegovine, posebice Hercegovine, pomno prate svaku novu objavu o prognozi vremena, a kako doznajemo, u Mostaru i u ostatku Hercegovine kupuju se lopate, zimska oprema, ogrjev, a ponajviše velike zalihe hrane poput paketa brašna, ulja, mlijeka...sve kako bi se izbjegao scenarij od 2012. godine.

Večernji list BiH