Kosor primila predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića

Dragan Čović

Predsjednica Kosor čestitala je na rezultatima koje je postigla Hrvatska demokratska zajednica BiH, te ponovila punu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda. Pri tom je naglasila kako Bosna i Hercegovina ima pravo na svoju euroatlantsku perspektivu.

U tom smislu istaknuto je kako će suradnja HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH značajno pridonijeti ostvarivanju te perspektive, kao i daljnja primjena Sporazuma o suradnji HDZ-a i HDZ-a BiH.

HDZ BiH podsjeća javnost na tekst strateškog sporazuma HDZ BiH i HDZ Hrvatske:

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BiH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

Na sastanku je istaknuto da će se HDZ BiH, a na temelju dobrih izbornih rezultata, zauzeti za potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu procesa nadolazećih ustavnih promjena.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poduprla je inicijativu za okupljanjem hrvatskih političkih stranaka u veliku koaliciju koja bi se usprotivila neprincipijelnim savezima i planovima da se Hrvate eliminira iz vlasti.

Otvorena potpora

Hrvatska premijerka rekla je to predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću nakon jučerašnjeg skoro dvosatnog sastanka u Zagrebu.

- Jako dugo smo o tome razgovarali jer to je naša vizija i strateški se želimo postaviti nakon ovih izbora. Mi jesmo stožerna stranka i to sada pokazuje time što smo otvoreni da zajedno baštinimo ovaj rezultat i zajedno gradimo poziciju Hrvata u BiH, rekao je Čović. RH podupire BiH u međunarodno priznatim granicama, no istodobno traži takva rješenja koja bi dovela do ustavne jednakosti sva tri naroda. Pri tome je Čović istaknuo kako je okupljanje hrvatskih stranaka posebno značajno zbog predstojećeg procesa ustavnih promjena.

- Gosopođu Kosor sam informirao da ću pozvati sve hrvatske stranke na okupljanje bez obzira na ostvareni rezultat i iako zajedno možemo praviti vlast. Ovo je vrijeme iznimno značajno, rekao bih presudno za sudbinu hrvatskog naroda zbog ustavnih promjena koje će doći. Čović je uvjerio Kosor kako je SDP-ov projekt o stvaranju nove alijanse bez Hrvata osuđen na neuspjeh te da je za Željka Komšića glasovalo oko 98 posto birača bošnjačke nacionalnosti.

hina/večernji list