Hrvatski časnici u BiH protiv (Helezove) revizije

...popisa hrvatskih branitelja i stradalnika u BiH te optužili federalnog ministra branitelja Zukana Heleza za pokušaj kriminaliziranja uloge HVO-a u proteklome ratu.

U priopćenju dostavljenom medijima, s potpisima više hrvatskih časnika među kojima su i generali HV-a Marko Lukić, Tomo Medved i Darko Rukavina, časnici tvrde da određene političke skupine u Federaciji BiH putem revizije marginaliziraju, kriminaliziraju, diskreditiraju i prikazuju paravojnim i zločinačkim "branitelje HVO-a, a i sav doprinos koji je HVO kroz Domovinski rat dao u obrani države BiH".

Časnici su osudili postupke federalnog ministra branitelja Zukana Heleza, člana SDP-a BiH, prema razvojačenim pripadnicima i stradalnicima HVO-a.

"Od samog početka ova je revizija smišljeno koncipirana prije svega kao 'odstrjel' pripadnika HVO-a, što je dosadašnja praksa i pokazala", navodi se u priopćenju visokih časnika HVO-a i HV-a.

Pri tome su optužili ministra Heleza da izbjegava provesti reviziju među Bošnjacima, za koje tvrde da su ilegalno stekli braniteljska i stradalnička prava.

Po sedamnaest generala i brigadira, trinaest pukovnika te po jedan bojnik i satnik iskazali su podršku predsjednika Federacije BiH Živku Budimiru, inače generalu HV-a i HVO-a te bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a u, kako su napisali, "borbi za prava branitelja HVO-a".

Hina