EUFOR "Nemamo nikakve informacije o kampovima za paravojnu obuku u BiH

eufor, vojska, eufor
EUFOR

Vojne snage Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) ne raspolažu informacijama ili dokazima koji bi potvrdili da u toj zemlji postoje kampovi za paravojnu obuku, kako to tvrdi ministar obrane BiH Zukan Helez, stoji u očitovanju koje je EUFOR danas dostavio lokalnim medijima.

Zapovjedništvo EUFOR-a u Sarajevu navodi kako se redovito analizira stanje na terenu i prikupljaju informacije bitne za očuvanje mira u BiH, sukladno mandatu koji mu je povjeren, no da dokaze o postojanju ilegalnih kampova do sada nije dobilo, prenosi Hina.

Ministar obrane: Takvi kampovi postoje u istočnoj Bosni i na planini Maglić

Ministar obrane Helez prošlog je tjedna u jednom intervjuu izjavio kako ima podatke o postojanju kampova u kojima se provodi paravojna obuka na kojoj su instruktori Rusi, a da u tome povremeno sudjeluju i pripadnici policije Republike Srpske.

Naknadno je suočen s brojnim pitanjima kazao kako takvi kampovi postoje u općini Rogatica u istočnoj Bosni te na planini Maglić. 

EUFOR: Nemamo informacije o sigurnosnim ugrozama poput onih o kojima je govorio ministar

EUFOR je na upite medija s tim u vezi odgovorio kako te snage prate stanje na terenu, a za sada nemaju informacije o sigurnosnim ugrozama poput onih o kojima je govorio Helez. O tome ih nisu izvijestili ni iz tijela vlasti BiH.

Osim baze kod Sarajeva koju dijeli sa stožerom NATO-a u BiH, EUFOR ima još 19 timova za vezu diljem zemlje, a njihovi pripadnici redovito provjeravaju stanje na terenu, uključujući kontakte s lokalnim stanovništvom.

"EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja stanja u regiji s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša suradnja s predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regiji", navodi se u priopćenju.

Političari iz RS-a pokrenuli seriju napada na Heleza

Ministar Helez jučer je svoje tvrdnje o postojanju kampova za paravojnu obuku iznio kao svjedok i u Tužiteljstvu BiH, koje je nakon njegovih izjava medijima otvorilo istragu.

Političari iz RS-a na Heleza su zbog svega pokrenuli seriju napada, uključujući zahtjev za njegovu smjenu s mjesta ministra.

Helez je tvrdnje o postojanju sumnjivih kampova iznio nakon što je ministar policije RS-a Siniša Karan izjavio kako u BiH djeluje između 100 i 120 "paradžemata", odnosno izdvojenih zajednica radikalnih islamskih vjernika koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju. Ni Karan nije ponudio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.