HRS: Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo niti BiH

hrs
Spomen na događaje koji su se dogodili na današnji dan u Vukovaru i Škabrnji, kao i utemeljenje HZ Herceg - Bosne ne smiju nikada pasti u zaborav i tih događaja se ne smijemo prisjećati samo na današnji dan. Ova povijesna iskustva moraju nam svima služiti kao stalna pouka i smjerokaz. Ne smijemo biti opterećeni prošlošću, ali moramo naučiti iz povijesti, osobito iz događaja koji su obilježili današnji dan. Ukoliko nemamo zajednički cilj kao narod i ukoliko zajedno ne krenemo realizirati taj cilj, drugi će nam pisati povijest prošlosti, kontrolirati sadašnjost i diktirati budućnost, kao što se to već uvelike događa.

Mi koji smo ostali živjeti na ovim prostorima ne samo da moramo biti zahvalni na žrtvu koju su podnijeli branitelji u tom vremenu, nego svojim svakidašnjim životom moramo opravdati njihove žrtve. Sve više padamo na ispitu odgovornosti prema našim braniteljima i gazimo njihovu žrtvu svojim nemarom. Drugi pišu našu povijest po medijima koje Hrvati nemaju, naši ljudi leže zaboravljeni u Haagu, a zločinci ne samo da šetaju i govore sa slobode, nego se i kandidiraju na izborima i sjede u tijelima vlasti. Jesu li se naši branitelji žrtvovali za ovo što imamo danas? Jesu li se žrtvovali samo za to da oni koji su se u vrijeme Domovinskog rata krili po podrumima, danas sjede u vlasti i da svaki dio života nas koji ovdje živimo bude potčinjen njihovim osobnim interesima?

Mora se jasno reći: Herceg Bosna nije bila zločinački projekt, HVO nije zločinačka vojska. Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo niti BiH. Područja koje je pokrivala HZ HB jedina su istinski multietnička u BiH. Uz opstojnost hrvatskoga naroda osiguran je i povratak drugih naroda, dok su područja kontrolirana od strane Armije BiH etnički očišćena, jednako kao i RS. Herceg-Bosna, formirana radi obrane i ne postoji više, proglašena je zločinačkim pothvatom upravljanim iz Zagreba, a Republika Srpska nastala na genocidu i etničkom čišćenju dobila je legitimitet državnosti.

Kad već nisu ovi prije nas, i kad već to ne rade naši predstavnici u tijelima vlasti, mi, mlađe generacije opravdati ćemo žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. Vrijednosti, prava i vrednote za koje su se žrtvovali naši branitelji i koje su bili temelj osnivanja HZ HB na današnji dan, još uvijek žive i dok smo mi tu neće nikada otići u zaborav.

HRS