HRS GRUDE "Trguje li Ljubo Grizelj zemljištima u Grudama kao i Smiljan Vidić u Čapljini?"

Hrvatska republikanska stranka

Prije samo dva dana, Smiljan Vidić je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti, što je potvrdio Županijski sud HNŽ-a. Optužba se odnosi na navodnu zlouporabu položaja i ovlasti s ciljem pogodovanja pri kupnji zemljišta, što je rezultiralo ozbiljnim financijskim oštećenjem proračuna grada Čapljine u iznosu od preko 850.000,00 KM.

Tim povodom se oglasio Tomislav Bandić, zastupnik Hrvatske republikanske stranke, koji je još jednom skrenuo pažnju na svoja ranija upozorenja o ovoj i sličnim temama.

„Ovim putem želim skrenuti pažnju na moja ranija upozorenja da se i načelnik Ljubo Grizelj koristio istim ili sličnim metodama kao i njegov stranački kolega i to posebice kod najzvučnije prodaje zemljišta u novijoj povijest općine, gdje je Općina Grude prodala više od 300 000 m² u Drinovcima, odnosno Tihaljini. Podsjetit ćemo samo da je zbog ove prodaje čak mijenjana granica između te dvije mjesne zajednice“, rekao je Tomislav Bandić ispred Hrvatske republikanske stranke.

Kako kaže, tad su firme Greenstat i GP Toming (Drin-Energija d.o.o. Grude) od Općine Grude kupile 333 400 m² zemljišta po cijeni od oko 2.00 KM za metar kvadratni, što je bio iznos koji je utvrdio ovlašteni vještak.

„Izrazio sam sumnju u korupciju budući da je cijena određenih zemljišta s istim statusom, koja se nalaze u istoj zoni bila 7.20 KM po m² prije više godina, što znači da bi uz inflaciju sada taj iznos bi trebao biti i veći. Zemljišta koja spominjemo ne nalaze se neposredno uz regionalni put Sovići - Drinovci - Tihaljina - Pržine kao što je to slučaj sa zemljištem u vlasništvu Drin - Energije, a znamo kako zemljišta uz put uvijek imaju veću vrijednost“, istaknuo je Bandić u svom priopćenju.

Da je Općina Grude prodala zemljište Greenstatu i GP Tomingu kao što je prodavala drugim žiteljima Gruda, uprihodovala bi minimalno 2.400.480,00 KM, što bi bilo oko 1.700.000,00 KM više nego što je zaista uprihodovala.

„Napominjem kako se u trenutku prodaje radilo o građevinskom zemljištu, a ono inače ima najveću vrijednost. Na kraju, postavljamo ključna pitanja koja zahtijevaju odgovore: Na temelju kojih kriterija je ovlašteni vještak procijenio vrijednost zemljišta? Kolika je stvarna tržišna vrijednost prodanog zemljišta? Jesu li se dijelili novci i pored spomenutih? Postoji li sumnja da je ovlašteni vještak primio mito? Je li proračun Gruda ovim transakcijama oštećen u višemilijunskom iznosu? Je li ovakav rad razlog nedavne prodaje profitabilne tvrtke iz Gruda? Treba li i hoće li Tužiteljstvo ŽZH-a reagirati ostaje nam za vidjeti“, zaključio je zastupnik HRS-a.