Glavno vijeće HZ HB: Prosvjedi su socijalni i politički, posebice u Mostaru

Mostar Neredi
...ali i politički, posebice u Mostaru, te da sliče na prosvjede u zemljama u kojima su se "događala tzv. proljeća".

''Nije na odmet napomenuti činjenicu iz koga dijela Mostara dolazi i kamo odlazi većina prosvjednika nakon obavljena posla'', navodi se u priopćenju iz Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne koje ističe kako opravdano nezadovoljstvo i zahtjeve radnika nitko ne dovodi u pitanje, ali da u "oči upada odabir objekata koji su bili predmet nedavnih rušilačkog pohoda u Mostaru".

''U tom rušilačkom pohodu nezapaženo je prošlo potpuno demoliranje prostorija Hrvatskog leksikografskog instituta, isključivo kulturne institucije u kojoj je uništena oprema i dokumentacija'', navodi se u u priopćenju Glavnog vijeća te napominje kako je najvažnije da prosvjedi nisu prerasli u međunacionalne sukobe i da nije bilo ljudskih žrtava.

''Vjerujemo kako će iz svega ovoga proizići odlučnost za traženje boljeg i pravednijeg rješenja, kako gospodarskog, tako i političkog, kako na lokalnoj razini, tako i na federalnoj i na razini BiH.

U temelju mogućih novih rješenja mora biti ugrađena jednakopravnost konstitutivnih naroda i jednake mogućnosti za sve građane BiH'', ističe se u priopćenju Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosna.