Formirati buduću vlast na temelju učinkovitosti

Sporazum o koaliciji

Na kraju zasjedanja PIC-a u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je da Vijeće smatra kako sporazum o budućoj koaliciji treba biti suštinski i da vlast treba biti formirana na temelju učinkovitosti te BiH što prije nastavi reforme na putu prema Europskoj uniji. - Razdoblje nakon izbora pruža priliku liderima i građanima BiH za novi početak kada je riječ o ovim hitnim pitanjima. To će zahtijevati osjećaj za realnost, konstruktivni kompromis i političku volju, piše večernji list.

Međunarodna zajednica je spremna pomoći na sve moguće načine, ali suštinske odluke o napretku moraju doći iz same BiH, tj. zahtjeva njenih građana i vizionarskih poteza njihovih izabranih lidera, istaknuli su u svojoj završnoj izjavi članovi PIC-a. Također su pozvane bh. vlasti da prioritetno uspostave "transparentan i efikasan mehanizam za utvrđivanje konkretnih prijedloga za ustavnu reformu". Ovaj mehanizam treba se prioritetno posvetiti pitanju diskriminajućih odredbi. Inzko je kazao da na zasjedanju nije bilo govora o zatvaranju OHR-a te da je ocijenjeno da je BiH na ispunjavanju ‘pet plus dva' ciljeva i uvjeta ostvarila mali napredak. BiH treba biti sposobna sama institucionalno rješavati svoje probleme, stav je članova PIC-a koji je prenio Inzko. On kaže da će se mandat OHR-a okončati onda kada budu funkcionirale institucije u BiH.

Optimizam i nada

Na zasjedanju PIC-a bilo je riječi i o skorom predsjedanju BiH Vijećem sigurnosti UN-a, a zaključeno je kako je svojevrsni paradoks da BiH predsjedava Vijećem i rješava važna pitanja u svijetu, a da istodobno međunarodna zajednica mora takva ili slična pitanja rješavati u BiH. Pohvale su otišle na račun novih članova Predsjedništva BiH, jer je PIC konstatirao kako njihovo djelovanje na početku ovog mandata ulijeva optimizam i nadu u bolju budućnost BiH.