Ekspresno otimanje plaća i mirovina za boljitak platformaša

Nermin Nikšić, apokalipsa, Hercegovina, otimanje
Ekspresno otimanje plaća i mirovina za boljitak platformaša
Nametnuta Vlada Federacije donijela je danas niz bezobrazno očiglednih odluka suprotnih ustavnom i pravnom poretku. Žrtve će, bez dvobi biti ponajviše građani i tvrtke iz Hercegovine piše danas Poslovni portal.ba
 
Zbog RTV takse ekspresno otimanje plaća, mirovina, automobila
 
Vreća bez dna se ne krpi nego se mjenjaju zakoni kako bi se od građana otimale plaće, mirovine, automobili i ubacivali u javne emitere i državne tvrtke
 
"Razlog za izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku koje je Vlada FBiH utvrdila i u formi Nacrta uputila u parlamentarnu proceduru, je uvođenjem kvalitetnijih rješenja u izvršni postupak, olakšati postupanje suda te stvoriti uvjete za smanjenje broja predmeta u parničnom postupku (komunalni predmeti) pred sudovima u Federaciji BiH, što znači rasterećenje u radu nadležnih sudova, kao jedan od prioritetnih zadataka reforme u oblasti pravosuđa." kaže u današnjem birokratskom propćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH. 
 
Najznačajnija izmjena koju su naveli je uvođenje "dužnosti davanja podataka od Zavoda MiO, Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, financijskih organizacija i drugih institucija ovlaštenih za vođenje transakcijskih računa poslovnih subjekata, kao i zemljišno-knjižnog i ureda za katastra" dati relevantne podatke o kojima iz službenih evidencija ili registra osobi koja "tvrdi kako želi pokrenuti izvršni postupak". Brisana je odredba koja se odnosi na istragu suda o izvršenikovoj imovini koja se provodi po zahtjevu tražitelja izvršenja. 
 
U obrazloženju se navodi kako je ova izmjena sukladna s hrvatskim ovršnim zakonom i preporukama Radne skupine "za unapređenje izvršnog postupka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća" jer se izvršenje na pokretnim stvarima pokazalo najneučinkovitijim rješenjem čija je realizacija u praksi problematična. 
 
Kako sami priznaju, zakon je izmjenjen kako bi državne komunalne tvrtke i državni mediji podnijeli prijedloge za izvršenje u kojima će kao sredstvo izvršenja biti pljenidba plaće ili mirovine, pljenidba i procjena motornog vozila. Za nezasite birokrate to znači "ubrzanje izvršnog postupka, odnosno smanjen broj prijedloga za dozvolu izvršenja u kojima je sredstvo izvršenja pljenidba pokretnih stvari izvršenika." 
 
Ured za informiranje Vlade Federacije hvali se kako je ranija odredba zakona bila razlogom odugovlačenja postupka jer izvršenici - fizička osobe, uglavnom nisu dostavljali sudu popunjene obrasce P1, P2 i P3 pa su se sudska rješenja o novčanom kažnjavanju izvršenika pokazala neprovodivim jer se uglavnom radilo o predmetima i izvršenicima gdje se iz pokretnih stvari nije mogao naplatiti ni glavni dug. 
 
Poslovne knjige emitera više vrijede od dostavljenih računa!
 
"Kao rezultat usklađivanja rješenja u oba entiteta i omogućavanja lakšeg pokretanja izvršnog postupka od RTV servisa," nastvalja se dalje u priopćenju, vjerodostojnom ispravom će se smatrati i račun ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse, RTV servisa za posjedovanje radio ili televizijskog prijemnika. 
 
Također, ukinuli su i sudskog izvršitelja "obzirom kako to do sada nije učinjeno ni u jednom zakonskom propisu (iako je propisano izuzeće suca, daktilografa i vještaka). u cjelosti je preuzeta i odredba iz Zakona o notarima o izvršnosti notarski obrađene isprave, što do sada nije bilo definirano, a značajne su i izmjene kojima se doprinosi ubrzanju izvršnog postupka. 
 
Nije tajna kako ponajviše "dužnika" RTV takse, zbog neodgovarajuće, bezobrazno loše, pa čak i uvrijedljive usluge koje pružaju javni emiteri, ima u Hercegovini.
 
 
 
Cesta do Neuma kao analgetik za javnost
 
Umjesto objašnjenja sustavnog odgađanja gradnje autoceste kroz Hercegovinu, Nikšićeva vlada ponudila je geodetska istraživanja za cestu do Neuma. višak sredstava od GSM licence preusmjeren je isključivo u Bosnu piše Poslovni portal.ba.
 
Nametnuta Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je danas Odluku kojom se utvrđuje javni interes za izgradnju magistralne ceste Neum - Stolac prema usvojenoj projektnoj dokumentaciji i planskim dokumentima prostornog uređenja. 
 
Magistralna bi cesta trebal biti duga 48,8 kilometara, podijeljena na pet dionica, od kojih je najdulja od Bročanaca do Drenovca (25 km). 
 
Ukupni troškovi izvođenja radova procjenjeni su na 109,8 milijuna KM, a osigurano je preskromnih 6,8 milijuna KM. Za cestu su ranije izrađene studije izvodljivosti i zaštite okoliša. 
 
Prema današnjoj odluci, zbog "dopune projektne dokumentacije", pristupit će se geodetskom snimanju i istražnim radovima te izraditi eksproprijacijski elaborat i eksproprijacija zemljišta i nekretnina. Korisnik eksproprijacije je JP Ceste Federacije BiH, koje će osigurati elaborat i snositi troškove eksproprijacije, a za realizaciju odluke su odgovorni Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, JP Ceste Federacije BiH i općine Neum i Stolac.
 
Preusmjerena sredstva od GSM licence
 
Namtnuta Vlada Federacije preusmjerila je po pola milijuna KM sredstava na zradu glavnog projekta pristupnih mostova na novoprojektiranoj dionici Podpaklenik - Kladanj i asfaltiranje ulica u Tuzli.
 
 
Nametnuta Vlada FBiH usvojila je danas tri izvješća o provedbi Programa investiranja sredstava naplaćenih izdvajanjem GSM licence: za 2008. dijela sredstava za 2009. godinu, za 2009. i dijela sredstava za 2010. godinu, te za 2010. godinu. 
 
U sva tri slučaja, Vlada je dala suglasnost za provedbu projekata izvršiteljima koji su proveli postupak javne nabave, potpisali ugovor (ili njegov anex) za izvedbu radova i izvršili radove te koji su dostavili svu potrebnu dokumentaciju. 
 
Za 2008. godinu, prihvaćena je izmjena Programa investiranja i 500.000 KM maraka planiranih, a neutrošenih sredstava za projektiranje, preusmjereno za izradu glavnog projekta za pristupne mostove na novoprojektiranoj dionici Podpaklenik - Kladanj (tunel Karaula). Isti iznos preusmjeren je za žurnu sanaciju dijela ceste u tuzlanskom naselju Slatina, dijela sjeverne prometnice u Tuzli i asfaltiranje ulice Armije BiH (Soline) i ulice Pašage Mandžića (Tušanj). sve u Tuzli. 
 
Danas su donesene 33 odluke o prijenosu sredstava na izvršitelje okončanih projekata financiranih izdvajanjem iz GSM licence za 2008. i dijela sredstava za 2009. godinu. U osam slučajeva projekti su preneseni na županijske direkcije cesta, a ostalih 25 na općine. Odluke o prijenosu okončanih projekata donesene su i za one financirane izdvajanjem GSM licence za 2009. i dijela sredstava za 2010. godinu. Riječ je o 24 projekta, od kojih se tri odnose na županijske direkcije cesta, dva na zračne luke, a 19 na općine. 
 
Zbogom telekomunikacijskom tržištu
 
Nametnuta Vlada Federacije pokrenula je "projekt objedinjavanja svih fiksnih i mobilnih priključaka proračunskih korisnika" i dala bez natječaja BH Telecomu.
 
Pod krinkom proračunskih ušteda, Vlada FBiH danas je donijela zaključke kojima daje potporu realizaciji projekta formiranja jedinstvene poslovne Toptim skupine - objedinjavanju u jednu skupinu svih fiksnih i mobilnih priključaka koje koriste proračunski korisnici. Zadužila je Opće tajništvo Vlade FBiH da kao koordinator aktivnosti, s predstavnicima BH Telecoma d.o.o. Sarajevo dogovori dinamiku i način realizacije projekta, a svim proračunskim korisnicima naložila pružiti potporu podršku Općem tajništvu u procesu realizacije projekta. 
 
"Kako se radi o velikom broju fiksnih i mobilnih priključaka, koji su trenutno registrirani na različitim korisničkim šiframa, prelazak u fazu realizacije projekta bi podrazumijevao prijenos vlašništva svih priključaka na jednog korisnika, a obračun usluga vršio bi se na jednom računu." navode u priopćenju. 
 
Realizacija projekta bi se vršila etapno, dogovorenom dinamikom, a procjena je da bi se konačno objedinjavanje završilo sredinom 2012. godine. 
 
Analiza podataka koje je pokazala kako se za usluge mobilne i fiksne telefonije izdvajaju velika sredstva obrazloženje je poklanjanja svih mobilnih i fiksnih telefonskih korisnika jednoj od dvije državne telekomunikacijske tvrtke u Federaciji BiH.
 
Opet radna skupina za Aluminij
 
Radna skupina, oformljena Rješenjem na današnjoj sjednici nametnuteVlade FBiH, koju čine Marinko Bošnjak (predsjednik), Admir Mujanović, Senad Rahimić i Zoran Pinjuh (članovi) ima zadatak da, u roku od 30 dana, nakon analize cjelokupne dokumentacije u vezi s upisom dionica i dioničara Aluminija d.d. Mostar kod Registra vrijednosnih papira FBiH, odnosno važeće strukture kapitala kod emitenta, sačini odgovarajući prijedlog i dostavi ga Vladi FBiH i Aluminiju d.d. Mostar na nadležno postupanje. 
 
Hercegovina.info / Poslovniportal.ba