ISPITANI U TUŽITELJSTVU Predložen pritvor za trojicu uhićenih u Hercegovini

Tužiteljstvo BiH

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene u akciji kodnog naziva 'Paravan': Zdravka Šagolja zv. “Piske”, rođenog 1956. godine u mjestu Kostajnica, općina Konjic, nastanjen u Mostaru, Harisa Alikadića, rođenog 1967. godine u Sarajevu, nastanjen u Konjicu i Nedeljka Dodiga, rođenog 1977. godine u Čitluku, nastanjen u Međugorju.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a pod nadzorom postupajuće tužiteljice.

Organizirani kriminal

Pod istragom su i terete se za organizirani kriminal, povezan s krijumčarenjem opojne droge kokain, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

Prilikom akcije, zaplijenjena je količina od oko 1 kilograma opojne droge 'kokain', kao i određena količina automatskog oružja, pištolja i streljiva. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, u više navrata, realizirali krijumčarenje i prodaju opojne droge 'kokain', kao i oružja, čija nabavka, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljena.

Prilikom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni, pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

Opasnost od bijega

Osumnjičeni su pod istragom za kaznena djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom neovlašten promet opojnim drogama i kaznenim djelom neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Postupajuća tužiteljica u sudnici na ročištu povodom prijedloga detaljno je obrazložila pritvorske razloge.