Država za čovjeka: Struja skuplja za 33 posto!?

Tako se u redakciju "Dnevnog avaza" javio građanin koji tvrdi da "Elektroprivreda BiH", FERK i Federalna vlada lažu te da cijena struje nije povećana za 15,77 posto nego za čak 33 posto.

Kao dokaz priložio je i preslik svog računa na kojem piše da je stara cijena (visoka tarifa) 0,1204 marke po kilovat-satu, a nova cijena iznosi 0,1602 marke po kilovat-satu, što je povećanje od 33 posto. Isto je i s niskom tarifom, čija je stara cijena iznosila 0,06, a nova 0,08 maraka po kilovat-satu.

No, u Udruženju potrošača Tuzla, čiji su predstavnici sudjelovali kao umješači u procesu dizajniranja sada već važećeg, novog tarifnog sistema, tvrde da će računi ipak biti veći za oko 15,77 posto.

- Onako kako je to računao građanin koji vam se javio nije moguće izračunati postotak povećanja. Treba uzeti u obzir da su ukinute podjele na ljetnu i zimsku tarifu, ali da su i one korištene u izračunu novih. Tako je uzeta visoka ljetna i zimska tarifa, uvećane su za 15 posto, podijeljene s dva i dobivena je nova cijena više tarife. Na isti način dobivena je i nova cijena niže tarife - objašnjava Gordana Bulić, predsjednica Udruženja.