FOTO  Dronovima lakše do izgubljene osobe

FPMOZ, dronovi

...u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Sveučilišta u Splitu, razvijaju jedinstven sustav za detekciju i sugeriranje lokacija nestalih osoba na temelju umjetne inteligencije i metoda dubinske analize slike (Deep Learning).

Bespilotne letjelice

-Riječ je o sustavu koji koristi bespilotne letjelice za brzo izviđanje, a kojima se fotografiraju velike površine ne-urbanog terena iz zraka. Slike se potom obrađuju i analiziraju kroz algoritme računalnog vida i preko konvolucijskih neuronskih mreža daju sugestije oko potencijalnih lokacija nestalih osoba, i na taj način ujedno detektiraju i možebitnu prisutnost čovjeka - kaže dr. Tonćo Marušić. Značajnu podršku u razvoju ovoga sustava dalo je i Ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH, koje je financiralo znanstveno-istraživački projekt pod vodstvom dr. sc.Tonće Marušića, a u koji su uključeni dekan FESB-a dr.sc. Sven Gotovac te mladi istraživači Željko Marušić i Danijel Zelenika. U širem timu su i Mirela Kundid-Vasić i Dunja Božić-Štulić..

-Ovaj znanstveni projekt predstavlja dio mnogo šireg projekta koji se trenutno odvija na FESB-u, a kojim se planira razvoj cjelokupnog prototipa inteligentnog sustava za potragu i spašavanje odnosno izgradnja flote bespilotnih letjelica. Bespilotne letjelice bi sadržavale sofisticirane hardverske i softverske module specijalizirane za aktivnosti koje provodi Hrvatska gorska služba spašavanja kao što su pretraga velikih površina terena, detekcija nestalih osoba, optimalno planiranje potraga, mapiranje terena kao i GIS prostorno planiranje - izjavio je Gotovac, pohvalivši suradnju između splitskoga FESB-a i mostarskoga FPMOZ-a.

Rezultati istraživanja će biti predstavljeni na eminentnim međunarodnim znanstvenim konferencijama kao i u časopisu,te kroz obranu doktorske disertacije višeg asistenta Željka Marušića.

- Istraživački tim prikupio je i analizirao mape terena na više lokacija koje su karakteristične za krško i planinsko područje Hercegovine. Mapirane su mikrolokacije na području Međugorja, Čapljine, Mostarskog blata, Risovca, Čabulje, Goranaca, Posušja, Širokog Brijega i još nekih područja. Na nekim mapiranim lokacijama nedavno su se obavljale i stvarne potrage za nestalim osobama. Prikupljen je i određen broj slika s bespilotnih letjelica, na kojima se nalaze velike skupine ljudi, potrebne za "učenje" modela detekcije - ističe Željko Marušić.

Predloženi sustav, izvan vojnih krugova, jedinstven je u svjetskim okvirima, a može poslužiti u civilnom sektoru kao velika pomoć prilikom misija potraga i spašavanja. 
Ovaj istraživački tim namjerava, u dogledno vrijeme, cijeli sustav postaviti kao servis na Sveučilištu u Mostaru te ponuditi ga na besplatno korištenje lokalnoj Gorskoj službi spašavanja i na taj način dati svojevrsni doprinos široj društvenoj zajednici.
Model detekcije

U projekt su uključeni studenti informatike i drugih studija s FPMOZ-a, a svojim su sudjelovanjem, kroz terenski rad, pripomogli uspješnom provođenju i ostvarenju ovog projekta. U projekt se mogu uključiti i građani te pomoći u razvoju ovoga hvalevrijednog projekta.

Naime, za tzv. "učenje" i treniranje modela detekcije korišten je veliki broj slika, na kojima se nalaze ljudi fotografirani s visina, kao i veliki broj fotografija mapiranog terena. Sa svakim novim fotografijama model će se dodatno pospješiti. Ukoliko posjedujete takve fotografije možete se javiti na mail [email protected]