SUKOB IRANA I IZRAELA Napad dronovima prošao bez većih posljedica, Izrael najavljuje protunapad

dronovi

Iranski napad na Izrael s preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je bez težih posljedica nakon što ih je golema većina presretnuta i oborena.

Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom. "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X. "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se. 

Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.

Tijekom jutra su pokrenuti i žestoki napadi iz Libanona.
Izraelska vojska kaže da je više od 55 raketa ispaljeno iz Libanona na Izrael u posljednjih sat vremena
Više od 55 raketa ispaljeno je iz Libanona na Izrael u posljednjih sat vremena, prema glasnogovorniku izraelske vojske. U petak je iz južnog Libanona na Izrael ispaljeno oko 40 raketa, prema podacima Izraelskih obrambenih snaga. Militanti Hezbolaha rekli su da su ispalili rakete na izraelske topničke položaje kao odgovor na nedavne izraelske napade i kao potporu palestinskom narodu u Gazi.


Iranski napad na Izrael trajao je oko pet sati, kažu američki dužnosnici
Čini se da je val udara pokrenut iz Irana prema Izraelu utihnuo, rekla su dva američka dužnosnika. Napadi su trajali oko pet sati. Rano jutros u Izraelu glavno zapovjedništvo zemlje povuklo je zahtjev građanima da ostanu u blizini skloništa, što je pokazatelj da izraelska vojska vjeruje da je neposredna prijetnja od napada prošla.

Oglasila se Kina

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je "duboko zabrinuto" zbog trenutne eskalacije situacije nakon iranskog napada na Izrael. Kaže se da se napetost "prelijeva" iz vojnih aktivnosti u Gazi, dodajući da je "gušenje sukoba glavni prioritet".

"Kina poziva relevantne strane da ostanu smirene i budu suzdržane kako bi se izbjegla daljnja eskalacija napetosti", priopćilo je ministarstvo. Također je pozvala međunarodnu zajednicu - posebice utjecajne zemlje - na konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.


Izraelska vojska: Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila


Iran je lansirao više od 300 "prijetnji raznih vrsta" prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee. “Presreli smo 99 posto prijetnji prema izraelskom teritoriju. Ovo je vrlo važno strateško postignuće”, rekao je Adraee. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari također je rekao da su neka od lansiranja bila iz Iraka i Jemena.

U objavi na X-u glasnogovornik IDF-a dao je pregled broja oružja korištenog za ciljanje Izraela:

Sadržaj se učitava...

Netanyahu i ministar obrane: Još nije gotovo. Pobijedit ćemo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja "pobijediti".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je završio procjenu operativne situacije s višim dužnosnicima u izraelskom obrambenom establišmentu.

"Zajedno sa Sjedinjenim Državama i partnerima uspjeli smo obraniti teritorij Države Izrael. Prouzročena je vrlo mala šteta - to je rezultat impresivnih operacija IDF-a", rekao je. "Kampanja još nije gotova - moramo ostati budni i pažljivi prema uputama koje je objavio IDF. Moramo biti spremni za svaki scenarij. Osujetili smo najznačajniji val napada, i to smo uspješno učinili.”Objavljen prekid opće opasnosti, izraelski zračni prostor otvoren
Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7:30 u nedjelju. Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada. Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije. U televizijskom brifingu glavni vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, ocijenio je akcije Irana "vrlo ozbiljnima" i rekao da one "guraju regiju prema eskalaciji".


Iran prijeti većim napadom ako Izrael uzvrati

Načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga rekao je da će svaka izraelska odmazda biti dočekana većim napadom od sinoćnjeg, prema državnim medijima. Tasnim je također izvijestio da je zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, dužnosnike ili građane.