Dragan Mektić obećao veće plaće policajcima na državnoj razini

mektić sa sindikatima

Razlike u plaćama između pojedinih mupova u županijama i policajcima koji iste ili slične poslove rade u Graničnoj policiji BiH, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH su čak i do 500 KM. Do danas se po tome planu nije ništa uradilo.

Ipak, najava za povećanje plaća u ovim agencijama ima. Danas je Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić primio izaslanstvo Saveza sindikata policijskih organa u BiH, predvođenu predsjednikom Draganom Krvavcem, na kojem je razgovarano o započetim aktivnostima poboljšanja standarda policijskih službenika Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ministar Mektić je članove sindikata upoznao s prijedlogom povećanja plaća, istakavši da su u fokusu bili policajci sa najnižim činovima, s obzirom da trenutno imaju veoma niska primanja.

S druge strane, iz izaslanstva Saveza sindikata policijskih organa u BiH su ukazali da ova rješenja što prije treba uputiti u proceduru imajući u vidu da se bliži kraj godine i da je neophodno planirati i sredstava za ovu namjenu.

Sindikalci su još jednom ukazali na neravnopravan položaj policajaca na državnom nivou, navodeći primjere da njihove kolege na nižim nivoima pa i u pojedinim županijama imaju znatno veće plaće, priopćeno je.