Dragan Čović: Prosvjede organizirale bošnjačke stranke

Dragan Čović
Čović je to kazao na konferenciji za novinare održanoj nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora te stranke na kojoj se, uz ostalo, razgovaralo o budućim koracima HDZ-a BiH kada je u pitanju politička i sigurnosna situacija u BiH te predstojećim izborima.

„Smatram kako su to uradile političke stranke bošnjačkog naroda u vjeri da će kontrolirati cijeli proces. Bojim se da su izgubili taj koncept", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, hrvatski je narod u Mostaru i širom BiH prepoznao mogućnost da netko ciljano i organizirano želi napraviti probleme u mjestima gdje žive Hrvati.

„To je prepoznato kao jedan scenarij (...) gašenja županija i transformiranja BiH u drugom pravcu, što je naravno legitimno pravo nekoga, ali ne na način rušenja i paljenja", kazao je Čović, istaknuvši kako je njegovu stranku to motiviralo da se drugačije organizira.

„Danas smo kao narod i kao stranka budniji nego ikada da zaštitimo svakog građanina BiH gdje mi djelujemo u bilo kojem segmentu vlasti u BiH, naravno, s posebnim naglaskom u županijama gdje smo većina. Vjerujemo da nakon takve organizacije, oni koji su rušili neće imati više prigode za takvo nešto", kazao je Čović, zahvalivši se svima koji danas teško žive, a koji se nisu priključili paljenju i na taj način iskazivali svoje probleme.

„Njihov je glas za mene mnogo snažniji i jači danas u smislu moje odgovornosti nego onih koji su lupali i vikali", dodao je, ocijenivši kako ne vjeruje da će se smjenom vlada nešto promijeniti.

„Za nas je prioritet zaštititi institucije BiH, kroz institucije promijeniti ustav i stvoriti ambijent da možemo drugačije i racionalnije funkcionirati, ali i osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskoga naroda", kazao je Čović upozorivši kako već duže vrijeme postoji scenarij da se jedan konstitutivni narod eliminira iz političkog i "svakog drugo života u BiH".

„Naravno da to nećemo dozvoliti", poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je komentirao i inicijativu za smjenu predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, kazavši kako je tu riječ o političkom nadmudrivanju i međusobnim optužbama te da ne misli da je prosvjede u BiH organizirao Radončić ili samo jedna osoba, već smatra da su to uradile bošnjačke stranke.

„Smatram da je dosta eksperimentiranja i političkog nadmudrivanja. Potreban je dogovor kao bi BiH bila normalna država u kojoj će se tri naroda osjećati ustavno jednakopravni. Ako je to velik zahtjev hrvatskoga naroda, bojim se da netko ne voli BiH. Ali, mi ćemo sve učiniti da zaštitimo BiH kao državu i tako ćemo se ponašati", kazao je Čović.

Kada su u pitanju izvanredni izbori, Čović je ustvrdio kako ne postoji institut izvanrednih izbora te kako je siguran da će se izbori održati u 10. mjesecu ove godine.

„Izborni je zakon nažalost vrlo složen. Kao stranka smo spremni za aktivnosti izbornog procesa, ali to mora biti u duhu sa zakonom", kazao je Čović.

„Hrvatski je narod ustavno nejednakopravan u BiH, i dok god se ne riješi takav ustroj, imat ćemo vrlo jalovu ili skoro nikakvu borbu za rješenje gospodarskih i ekonomskih problema u BiH", poručio je Čović.

Fena