Dragan Čović: Hrvati su ključno pitanje Bosne i Hercegovine

Dragan Čović
Proces rekonstrukcije Vlade FBiH već je počeo. Postoji li mogućnost da stranke nove parlamentarne većine u FBiH (SDP, SBB i dva HDZ-a) čine novi sastav Vlade FBiH, a da gospodin Živko Budimir ostane predsjednik FBiH?

- Odbacujem bilo kakvu mogućnost kombiniranja četiriju stranka i nekog neovisnog kandidata. Ne želim ni na kakav način povrijediti Budimira, ali mislim da se on treba povući s funkcije, jer oni koji su ga na tu funkciju postavili, više ne stoje iza njega. Ustvari, volio bih čuti tko to njega podržava i koga on zastupa? Logično je da parlamentarna većina koja planira nešto uraditi mora imati i poziciju predsjednika FBiH, a ta pozicija pripada HDZ-u BiH. Što prije Budimir to shvati, kao i oni koji ga potiču na pregovaranje o toj temi, prije ćemo dobiti federalnu Vladu koja može funkcionirati. S obzirom na to da je bilo puno špekulacija, ovdje odbacujem svaku mogućnost da uopće razgovaramo o takvom rješenju. No, otvoreni smo za razgovor o tomu kako pomoći Budimiru da nastavi svoj posao negdje drugo kako bi time dao doprinos izlasku iz krize. U ovom trenutku imamo sve uvjete da se federalna Vlada može rekonstruirati. Različiti su načini da se to uradi. Ne trebamo ići ka bilo kakvim smjenama jer time odugovlačimo proces za još nekoliko mjeseci. Mislim da bi najmudrije bilo da predsjednik FBiH ponudi ostavku. Time bismo na uljudan način riješili taj problem.

No, što ako Budimir odluči drugačije postupiti?

- Dvotrećinska većina u Parlamentu FBiH nam ništa ne znači kad je njegova smjena u pitanju. To bi bilo samo pokretanje inicijative koja će završiti na Ustavnome sudu FBiH. Vidjeli smo kako je završio slučaj Desnice Radivojevića. Ne želim uopće pomisliti da netko tko je razuman i racionalan može drugačije razmišljati osim da podnese ostavku. U suprotnom, ulazimo u krizu, a za tu krizu netko će morati preuzeti odgovornost.

Izvor: oslobodjenje.ba