Dodik: SNSD-u mjesto ministra vanjskih poslova, Čović predsjedavajući Vijeća ministara, Lagumdžija smetnja

Dragan Čović
...HDZ-a BiH Draganu Čoviću treba omogućiti da bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dok sa SDPBiH, odnosno njegovim prvim čovjekom i dalje ne želi suradnju. Imamo problem sa SDPBiH, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci navodeći da je Zlatko Lagumdžija “osobno neprihvatljiv za SNSD i neće dobiti potporu” u mogućoj strukturi oko Vijeća ministara.

Dodik navodi da “zna da se pokušava napraviti neka nova struktura mimo SNSD-a koji na državnom nivou ima osam poslanika i najveći broj glasova”. Ako misle, kaže, da mogu da to urade, neka i urade. Dodik je dalje optužio “Lagumdžiju da je osobna smetnja brzog konstituiranja vlasti na nivou BiH”.

-Lagumdžijine prijetnje i nadmeno ponašanje, ocjene koje je davao, bitno su ga diskvalificirale u ovom vremenu tako da se to neće moći promijeniti u narednim danima. Koaliciji koja će djelovati u RS-u nije prioritet formiranje vlasti na nivou BiH, već na nivou RS-a. A kako će se formiranje vlasti dešavati na nivou države, vidjet ćemo. Možda Lagumdžija i uspije da nešto uradi, ali bi to bilo definitivno na štetu same BiH, a jedino da se ishrani njegov ego i ništa više, ustvrdio je predsjednik SNSD-a. Dodik je još rekao da sve što se bude događalo na nivou  institucija i “državne zajednice BiH” bit će matematički odraz, a ne koaliranje na programskim pitanjima.

FENA