Direktor Zavoda “Pazarić: Dogodila se ogromna pljačka

Salić, FBIH

Nalazi Porezne uprave i sudskih vještaka pokazuju da se u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece “Pazarić” dogodila ogromna pljačka, kazao je direktor Zavoda Redžep Salić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Salić je predstavio nalaze iz izvještaja Porezne inspekcije FBiH, te zabilješke sudskih vještaka. Novinarima je pojasnio da je sazvao konferenciju kako bi javnosti predočio brojne nepravilnosti u radu prethodnog rukovodstva Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda “Pazarić”.

Prema njegovim informacijama, u izvještaju Federalne porezne inspekcije navodi se da blagajne nisu vođene ažurno, a nepravilnosti su utvrđene, između ostalog, i oko ugovora o djelu, kurbanskog mesa, izrade namještaja za potrebe uposlenika, prenosi BHRT.

Objekt u kojem se održava press konferencija, kuća u Donjim Ramićima, vodi se kao završen, ukupna investicija je iznosila oko 550.000 KM, a prema tvrdnjama Salića, pronađena je razlika od oko 254.829 maraka.

Sudski vještak je u međuvremenu utvrdio da objekt nije završen, a prema Salićevim riječima, djeca su živjela u nedovršenom objektu, u vlagi i bez grijanja. Također, nijedna firma nije imala licencu za građenje, tvrdi direktor Zavoda “Pazarić”.

Za kriminal u Zavodu direktor navodi bivšu upravu i dio sadašnjeg Nadzornog i Upravnog odbora.

“Zavod Pazarić treba platiti 594 tisuće poreza na kriminal. Čeka se nalaz financijske policije, a očekujemo promptnu reakciju federalnog premijera da se odgovorni smijene kako bi Zavod krenuo u pozitivnom pravcu”, zaključio je Salić.

https://www.youtube.com/watch?v=N2KScQP6PUI&feature=emb_title