Dijaspora i BiH jednoglasno za Kolindu

izbori, predsjednički izbori, Hrvatska zemlja, predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović, dijaspora, BIH
Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) osvojila je najviše glasova u 14 županija i inozemstvu, a Ivo Josipović (SDP) u šest županija i gradu Zagrebu.

U inozemstvu, uključujući i BiH, Kolinda je osvojila preko 86 posto od ukupno 23.003 glasova.

U Mostaru se glasovalo do duboko u noć zbog problema s izdavanjem potvrda iako je postalo jasno da je Kolinda Grabar Kitarović izabrana za novu predsjednicu Hrvatske.

"Zbog potpune blokade računalnog sustava i nemogućnosti izdavanja posebnih potvrda za glasovanje oko dva i pol sata birački proces je bio obustavljen", rekao je za Hinu generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša.

On je pojasnio kako je preostalo još oko 500 birača koji su zatražili izdavanje posebnih potvrda kako bi mogli glasovati na biračkom mjestu. Ovi birači nisu se na vrijeme registrirali pa su na dan održavanja izbora zatražili izdavanje posebnih potvrda uz koje mogu glasovati.

Biralište u Tuzli na kojem su državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH mogli glasovati na izborima za hrvatskog predsjednika zatvoreno je oko 23 sata.

Kako Fena doznaje od tajnika hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu Pere Bilušića, na biralištu u Tuzli svoje građansko pravo ostvarilo je 1230 građana.

"Do zastoja i produženja glasovanja na biralištima u Mostaru i Tuzli došlo je zbog pada servera preko kojih su se izdavale potvrde o registraciji birača te velike navale gražana, posebice u Mostaru'' pojasnio je Bilušić.

Ranije su zatvorena birališta u Banjaluci, gdje je glasovalo 648 hrvatskih državljana, i Sarajevu, gdje glasovalo 2957 hrvatskih državljana.

Neposredno prije 19 sati u Osnovnoj školi Ilije Jakovljevića, gdje je naknadno omogućeno glasovanje izvan prostora Generalnog konzulata RH u Mostaru, po službenim podacima na birališta je izašlo oko 12.000 hrvatskih državljana.

U odnosu na prvi krug izbora jedini preokret se, pak, dogodio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju je u drugom krugu Grabar Kitarović "preotela" Josipoviću, pobijedivši za 0,22 posto, odnosno za 124 glasa. U prvom krugu u toj županiji aktualni predsjednik bio je najbolji s 39,05 posto, iza njega je bila Grabar Kitarović s 36,94 posto, zatim Ivan Sinčić za kojega je glasovalo 17,54 posto birača te Milan Kujundžić koji je skupio 5,26 posto.

Ostale županije, grad Zagreb i inozemstvo glasovali su kao i u prvom krugu.

U Zagrebu, u kojemu je najveći broj birača, Josipović je pobijedio s 51,89 posto, dok je Grabar Kitarović premoćno pobijedila u inozemstvu osvojivši na 80-ak posto obrađenih biračkih mjesta čak 87,08 posto glasova.

HDZ-ova kandidatkinja je pobjedu i najbolje rezultate ostvarila u Ličko-senjskoj županiji, gdje je osvojila 67,11 posto glasova, zatim u Splitsko-dalmatinskoj (62,12 posto), Brodsko-posavskoj (59,59), Vukovarsko-srijemskoj (59,49), Šibensko-kninskoj (59,07), Zadarskoj (58,54) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (57,97). U Požeško-slavonskoj dobila je 56,37 posto, Karlovačkoj 55,87, Sisačko-moslavačkoj 53,72, Virovitičko-podravskoj i Osječkoj po 53,50 posto, a u Zagrebačkoj županiji 51,49 posto.

Za Josipovića su i u drugom krugu većinom glasovali u Varaždinskoj županiji (64,23 posto), Koprivničko-križevačkoj (53,43 posto), Krapinsko-zagorskoj (52,95), Primorsko-goranskoj (61,67), Međimurskoj (72,60) te u Istarskoj gdje je ostvario najbolji rezultata osvojivši čak 79,47 posto glasova.

Dnevnik.ba