Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo ni BiH

revizija, HVO, Zukan Helez, lažni invalid, revizija, HVO, Armija BiH, HVO, Lipanjske zore, antifašizam, fašizam, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, BIH, domovinski rat, branitelji, Hrvati u BIH
Okrugli stol su organizirali Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Matica hrvatska i Općina Tomislavgrad.

U radu okruglog stola sudjelovalo je više izlagača. Na samom početku prigodnim govorom se obratio tomislavgradski načelnik Ivan Vukadin dok je kratki osvrt na aktivnosti Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dao ravnatelj tog centra Ante Nazor.

- Svjesni smo da se Domovinski rat kriminalizira. Stalno smo prisiljeni pravdati se od nekakvih optužbi. Možda su s tim povezani suicidi branitelja. Mnogi branitelji u Hrvatskoj i u BiH razočarani su tretmanom prema njima. Jasno smo naveli u našima aktima, a i ovdje treba ponoviti: Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo ni BiH, kazao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memeorijalno -dokumentacijskog centra Domovinskog rata. O Tomislavgradu u arhivskom gradivu HVO-a govorio je Ilija Vučur, a u ime Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH govorio je ravnatelj Željko Raguž.

Mijo Tokić, predsjednik HVO Tomislavgrad i prvi demokratski izabrani načelnik te općine, govorio je o ulozi i značenju općine Tomislavgrad u Domovinskom ratu, a general Željko Glasnović, kao prvi zapovjednik tomislavgradske ratne brigade „Kralj Tomislav", prezentirao je analizu tadašnjeg bojišta Zbornog područja Tomislavgrad.

Svoje izlaganje je imao i dr. Ivan Bagarić, ratni načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a, koji je govorio o osnivanju ratnog saniteta, dok je u ime brigadira Marijana Perkovića pripremljeno predavanje o samoorganiziranju hrvatskih branitelja i ispomoć u opremanju, obuci i ustroju brigade HVO-a „Kralj Tomislav" prenio Filip Andrić, prenosi Fena.

Fra Gabrijel Mioč, ravnatelj Naših ognjišta, a u ratu župnik, govorio je o ulozi i humanitarnom radu crkve u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednici 79. Domobranske pukovnije Tomislavgrad Boško Papić i Ivan Stanić -Švabo, kao i posljednji izlagač general Željko Šiljeg u svojstvu ratnog zapovjednika Zbornog područja Tomislavgrad, nazočnima su obrazložiti vojni ustroj i tijek borbenih djelovanja tomislavgradskih postrojbi.

TC