Čović predlaže ukidanje Federacije BiH

Dragan Čović
Na prijedlog nekih da se smanji broj županija, mi smo odgovorili prijedlogom da se ukine Federacija. Time smo riješili puno problema. Onda, hajde da napravimo tri ili četiri županije, umjesto sadašnjih 10, ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati bude multietničko i da ni koji način ne ugrožava put BiH ka EU", rekao je Čović.

O prijedlozima Ekspertnog tima za reformu FBiH Čović za "Dnevni avaz" kaže da tu ima puno prihvatljivih rješenja, ali i onih koja to nisu, kao i prijedloga koji se međusobno isključuju.

"Tim je iznio 188 prijedloga. Neki od njih su u koliziji sa drugima ili sa situacijom u BiH. Predlaže se ukidanje predsjednika Federacije BiH, a u Republici Srpskoj ostaje predsjednik. Eto nove asimetrije", rekao je predsjednik HDZ-a i napomenuo da ima mnogo toga što je ili sporno ili nejasno.

Čović kaže da je HDZ spreman da reorganizira FBiH, ali taj proces mora osigurati njeno funkcioniranje, ali i elemente ustavne ravnopravnosti.

"Jedan od puteva, ali ne i uvjet, jeste ukidanje Federacije. Zašto ne bismo pravili zajednicu općina, uz obavezan uvjet multietničnosti?", pita Čović.