Cigarete u BiH poskupljivat će još godinama, čak i do 7 KM po kutiji

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret
...Europske unije, u vezi sa duhanom i duhanskim proizvodima, u idućim godinama namjeravaju da i dalje postepeno podižu akcizu na te proizvode, a samim tim i cijenu cigareta.

U momentu usvajanja Zakona o akcizama BiH, u tijeku 2009. godine bilo je predviđeno da BiH postepeno, u nekoliko godina, povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama BiH.

Međutim, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po kutiji cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu akcizu u zemljama članicama EU trebala i u narednim godinama vršiti povećanje akcize na duhan i duhanske prerađevine, pišu Nezavisne novine.

"Kreiranje politike indirektnog oporezivanja u BiH je u nadležnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te je ovo tijelo nadležno da donese odluku za svaku narednu godinu u smislu da li će BiH ići u daljem pravcu usklađivanja. UIO BiH nadležna je samo za sprovođenje ove odluke", naveli su iz UIO BiH. Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH, kazala je kako o poskupljenju u nekom kratkom vremenskom roku ne možemo pričati, jer se radi o dugotrajnoj proceduri.

Inače, kada BiH dođe do standarda koji propisuje EU, kada je u pitanju akciza, najjeftinija kutija cigareta će, uračunavajući i akcizu od 3,60, biti oko pet maraka. Sa druge strane, oni koji se odluče za skuplje marke kao što su davidoff, marlboro i druge, morat će izdvojiti i više od sedam maraka. Ekonomisti su u proteklom periodu objašnjavali kako ovakvi potezi nadležnih nisu racionalni, jer pušače okreću crnom tržištu i utječu na razgranjavanje mreže švercera duhana.

Primjere koji to potvrđuju imamo svakodnevno prilikom zapljena velikih količina duhana i uhićenja, tako da samo možemo zamisliti šta će se dogoditi kada već skupe cigarete još i dodatno poskupe. Građani nisu dobro reagirali na ovu informaciju, ali na koncu i sami priznaju da je u pitanju nešto što je luksuz i nešto čime svakodnevno narušavaju svoje zdravlje.