Bosancima i Hercegovcima za 2011. najveća želja posao

Istraživanje "Što građani BiH žele za Novu godinu", koje je provela agencija Prime Communications od 10. do 20. prosinca ove godine, tako pokazuje kako se najveći postotak građana Bosne i Hercegovine u novoj godini želi zaposliti ili otići u mirovinu.

"Lista želja"

Trinaest posto bh. stanovništva izjasnilo se kako se u novoj godini želi zaposliti ili otići u mirovinu ukoliko su pri kraju radnog vijeka.
Na drugom mjestu želja je povećanje plaća i mirovina, za što se izjasnilo 11,7 posto ispitanih građana, a slijede dobitak na lotu ili bingu, što želi 9 posto ispitanika, zatim se za kupnju automobila ili motocikla izjasnilo 8,1 posto ispitanih građana, dok bolje zdravlje u novoj godini želi 8 posto stanovnika.
Najveći postotak stanovnika Republike Srpske, njih 12,7 posto, za Novu godinu se želi zaposliti, tj. umiroviti ukoliko su pri kraju radnog vijeka. Drugo mjesto želja dijele putovanje ili odmor, za što se izjasnilo 8,5 posto ispitanih građana u RS-u te kupnja automobila ili motocikla, za što se također izjasnilo 8,5 posto ispitanika u ovom istraživanju. Na četvrtom mjestu želja građana nalazi se povećanje plaća i mirovina, što želi 8,2 posto ispitanih, a na petom mjestu je novac, koji bi u novoj godini željelo dobiti 8 posto stanovnika RS-a.
Najveći broj stanovnika Federacije BiH u novoj godini se također želi zaposliti ili otići u mirovinu, za što je želju izrazilo 14,1 posto ispitanih građana. Na drugom mjestu je povećanje plaća i mirovina, što želi 13,2 ispitanika, a 13 posto ispitanih građana želi u novoj godini dobitak na lotu ili bingu.
Bolje zdravlje u novoj godini želi 10 posto stanovnika, a kupnju automobila ili motocikla 7,9 posto stanovnika Federacije BiH.

Ispitano 1500 osoba

Naime, u ovom istraživanju koje je provela agencija Prime Communications ukupno je ispitano 1500 osoba, od čega je njih 900 u Federaciji BiH i 600 u Republici Srpskoj. Istraživanje je vršeno tehnikom usmenog intervjua, i to na osnovi unaprijed pripremljenog upitnika.
Populacija predstavljena istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine starija od 18 godina.

Piše: D. Stešević / dnevni-list.ba