Bosanac nazvao američku policiju: Napast ću Bosnu!

prijetnje, ozbiljne prijetnje, BIH
... i to pozivom SAD-u i newyorškoj policiji, a što je detaljnom provjerom ustanovljeno, piše Večernji list BiH.

Naime, na broj 911 nepoznata osoba najavila je teroristički napad na, kako je operater linije 911 razumio, "Boston". Nakon toga, poziv je proslijeđen istražiteljima koji su krenuli s dešifriranjem poruke. U istragu se uključio i FBI, te je ustanovljeno da je pozivatelj napad umjesto u Bostonu najavio u Bosni, a poziv je izvršen upravo iz Bosne i Hercegovine. Analizom je utvrđeno kako Bostonu ne prijeti opasnost, ali su vlasti pojačale kontrolu u ovom gradu, a od građana je zatraženo da prijave sve sumnjive situacije.

Svakodnevne prijetnje

- Ovakvi pozivi operaterima stižu svaki dan. Većinom znamo razlikovati vjerodostojne pozive od onih koji to nisu. Ipak, morali smo izdati upozorenje i ostati u visokom stanju pripravnosti zbog situacije u kojoj se svijet nalazi, kazao je Dan Linksey, šef policije u Bostonu.

U bh. službama ozbiljno su shvatili slučaj i pokušava se otkriti tko je iz ove zemlje odlučio nazvati SAD kako bi najavio terorističko djelovanje. Iz Ministarstva sigurnosti BiH kazali su za Večernji list kako se neće izjašnjavati o najnovijim prijetnjama, ali da se sigurnosna situacija intenzivno prati. Posljednje ozbiljne prijetnje dogodile su se nakon napada u Parizu u studenom 2015. godine kada je ubijeno 129 ljudi.

- Vama slijedi odmazda još gora od ove, i još gorča. Budale jedne, Bosna je prelivena krvlju mudžahedina koji su se borili kako bi uspostavili šerijat. Tako nam Alaha, ta krv nije uzalud prolivena, ta krv je već dala plodove svoje i ti plodovi će vam uskoro glave s vaših vratova skidati, stoji u jezivoj poruci koji su ekstremisti ISIL-a uputili Bosni i Hercegovini.

Ubojstva

Prije nekoliko dana uhićeno je 11 osoba za koje se osnovano sumnja da su pripremale teroristički napad u Sarajevu za Novu godinu i da su planirale ubiti više od stotinu ljudi, što je u zahtjevu za pritvor potvrdio i državni tužitelj Dubravko Čampara. Podsjetimo, za BiH je ovo bila iznimno teška godina. Krajem travnja 2015. godine Nerdin Ibrić je u terorističkom napadu u Zvorniku ubio policajca Dragana Đurića ranivši još dvojicu. Prilikom razmjene vatre ubijen je i Ibrić, radikalni islamist. Studeni ove godine bio je jedan od najšokantnijih otkad je utemeljena Islamska država, a napadi su se događali po cijelom svijetu. U naselju Rajlovac ubijena su dvojica vojnika Oružanih snaga Armin Salkić i Nedeljko Radić. Ubio ih je Enes Omeragić, radikalni islamist.