BIH: Slijedi novi val poskupljenja

rad, radnici, poskupljenje, hrana, kupci, trgovina, šoping, Mostar, Široki Brijeg, skupoća, Federacija BIH, PDV, Dalmacija, Hercegovina, hrana, namirnice, cijene, trgovine, sirovo povrće, hrana, Hercegovina, teka, dug, hrana za jelo, teške krađe, krađa, BIH, troškovi, prava potrošača, cijene, kupac, trgovina, potrošači, prava potrošača, BIH, trgovina, rad nedjeljom, obitelj, rad nedjeljom, trgovci

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske (RS) Mišo Maljčić rekao je da je neminovno da meso poskupi u srpnju i kolovozu, prvenstveno zbog drastično smanjene proizvodnje, podsjetivši da su se takva poskupljenja već desila u susjednoj Srbiji. 

"Sa trenutnom cijenom od 3,3 KM po kilogramu žive vage, mi samo propadamo i samo nas povećanje cijene može spasiti", tvrdi Maljčić. U Udruženju proizvođača mlijeka RS naveli su da će sigurno doći do poskupljenja mlijeka ukoliko se ne poveća premija, s obzirom na to da je povećana cijena u drugim zemljama. 

Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu prava potrošača BiH, govori da je evidentno da će se situacija sa valom poskupljenja u Srbiji odraziti i na BiH, koja skoro da i nema domaću proizvodnju i zavisi od stanja u zemljama u okruženju. 

On je naveo da je ukupna potrošačka korpa u BiH u prvoj polovini godine skuplja za oko 3,6 posto. Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS kaže da bi bilo logično da namirnice pojeftine ili da bar dalje ne poskupljuju, ali da je teško procijeniti šta će trgovci uraditi.

Srna