BiH može očekivati uvrštavanje zahtjeva na dnevni red Vijeća EU

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Europsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu, priopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Predsjedatelj Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. rujna.

On je rekao da je daljnji napredak u oblasti europskih integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedatelju Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje zahtjeva. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne suradnje.

Predsjedatelj Zvizdić je informirao komesara Hahna o stupnju realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH reliziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je o da je u tijeku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi sa potpisivanjem Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u tijeku te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedatelj Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska. Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Komesar Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Europskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.

Predsjedatelj Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama.

Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema povijesnoj prilici koju imamo.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017.godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. rujna kada bi Vijeće trebalo usvojiti zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Hahn je zaključio da očekuje da će na idućoj sjednici Vijeća za opće poslove dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu, ka konačnom članstvu u Europskoj uniji.