Banjalučanka na granici saznala da ne postoji u BiH

25.06.2012

Banjalučanku Jadranku Gavranović dočekalo je neugodno iznenađenje na granici sa Crnom Gorom.

Policajci su joj rekli da je njena osobna karta poništena. Tek tada počinje njena agonija, jer o tome Jadranka ništa nije znala.

„Mislila sam da se šale. Međutim, parkirala sam se i kada sam dala putovnicu, rekli su mi da mi ni putovnica ne važi. Tek tada sam se prepala jer nisam znala kako dijete da dovedem iz Crne Gore", objasnila je Jadranka Gavranović.

Po dolasku u Banjaluku, u Agenciji za identifikacijske dokumente saznala je da osobna karta, putovnica i vozačka dozvola ne važe već pola godine. Da apsurd bude veći, samo od početka ove godine granicu je prešla 15-ak puta. Čak je i autobomil registrirala u drugom mjesecu ove godine. Nije joj jasno kako, ako su joj dokumenta proglašena nevažećim prije sedam mjeseci. Jedino obrazloženje pravnice bilo je da njena adresa ne postoji i da je to razlog zbog čega su dokumenta poništena, prenosi Depo portal.

„Nikada nisam imala problema, ne znam koja je pozadina toga svega, gospođa u sobi broj 120 mi je rekla da je to bilo na oglasnoj ploči. Ja ne znam zašto da svoja prava tražim na oglasnoj ploči", ističe Gavranovićeva.

Na istoj adresi Jadranka je prijavljena već 30 godina, iako tu ne živi. Nikada nije imala problema, jer u stanu živi njen rođak, koji joj je svu poštu koja stigne uredno dostavljao. U MUP-a Srpske kažu da je Jadrankina adresa bila fiktivna i da je ovo još jedan primjer koliko građani neozbiljno uzimaju Zakonsku regulativu.

„U ovom pogledu zakon je jasan. Po Zakonu o prebivalištu svaki građanin je dužan da da tačne podatke u smislu adrese stanovanja, a tamo gdje se utvrdi da se radi o fiktivnoj adresi odnosno da je lice prijavljeno, ali da tamo ne stanuje, bit će poništeno mjesto prebivališta i sva dokumenta koja su u vezi sa tom adresom stanovanja", kaže Mirna Šoja, glasnogovornik MUP-a RS.

Jadranka ne može da dobije nova dokumenta, dok ne stignu ona koja su joj oduzeta u Trebinju. Čak mora da plati i kaznu od 200 maraka, jer se služila falsifikatom, za koji, tvrdi, nije imala pojma da je falsifikat.


loading...