FOTO  Apel za pomoć Hrvatskom ratnom vojnom invalidu Nikoli Raiću iz Jajca

apel, Humanitarna akcija, Nikola Raić
Odlikovan je i spomenicom Domovinskog rata, no uz rane to je jedino što je dobio iz tog rata.

"Primam 52 marke invalidnine i to je baš sve" - s gorčinom na licu priča ovaj pripadnik HVO-a iz vremena proteklog rata. Nikola Raić

Stradao je u sukobu sa Srbima, branio je svoje Jajce, no nema velike koristi, jer se u ovom kraljevskom gradu još uvijek sve nekako gleda kroz nacionalnu prizmu, čak i više nego u vremenu rata kada su se Hrvati i Bošnjaci borili protiv zajedničkog neprijatelja.

"Načelnik je ovdje Bošnjak i mogu zaboraviti na bilo kakvu pomoć od njih. Hrvatsku Domovnicu nisam dobio u roku od 30 dana nakon predanog zahtjeva, kasnije doznajem da se namjerno s tim opstruiralo, pa se evo dugi niz godina borim za hrvatsku mirovinu, međutim kako vrijeme odmiče postajem svjestan da i to mogu zaboraviti" - kaže Nikola.

"Ako skupim nešto aluminija i željeza po kontejnerima prodam pa kupim salame, jeftinije kojoj je istekao rok. Još se više razbolim, ali šta mogu, šta da radim" - govori invalid proteklog rata koji je obolio i od dijabetesa, ima i čitav niz drugih zdravstvenih problema, invalidnina koju prima je zbilja mizerna...

Nikola ima dvije kćerke koje su već odrasle, dvoje unučadi, majka mu je bolesna, žena ga je napustila...

"A šta ćeš, otišla s bogatijim, nije mogla više ovako. Ne zamjeram joj. I ja sada živim sa drugom ženom, koja ima epilepsiju. Nemamo zašto kupiti ni lijekova ni potrebnu infuziju nabaviti, teško je u Jajcu. Rat je nekome bio brat, ali ja tek sada vodim rat. Vodim rat sa samim sobom da preživim" - završava Nikola Raić svoju priču.

Ovom prilikom svima koji eventualno mogu i žele pomoći branitelju iz Jajca Nikoli Rajiću dostavljamo kontakt broj istog (063 706-547), pa se iskreno nadamo da će biti onih koji će se javiti i već na neki način pomoći ovom dobrom čovjeku.

U prilogu Spomenica Domovinskog rata Nikola Raić Nikola Raić ratni put uvjerenje
Uvjerenje o pripadnosti postrojbi HVO od
18.09.1991. do 22.12.1995.

Zamoljavam sve koji ikako mogu pomoći da pomognu našemu Nikoli da ove Božićne blagdane doćeka na dostojan način.
Nilola i treba ove ljekove Holesta 40 mg.Mega omega .Heplaip forte.Ulcodin 20mg.Xanax 0,5 mg


NIKOLA RAIĆ
NOVA CESTA 30
70101 JAJCE
FEDERACIJA, BIH
HIPO ALPE ADRIA BANK
SWIFT codebank, HAABBA22 PARTIJA 26615852
IBAN BA39306025266158523

Tekst i foto by:Ivica Lozina