200 Turaka pjeva na autoputu jer su oteli posao bh radnicima

Avaz piše kako će na gradilištu za oko mjesec, kada pristignu svi i kada radovi počnu u većem obujmu, biti angažirano oko 200 radnika iz Turske te da se već gradi naselje u kojem će boraviti radnici.

Oblaci prašine i novi strojevi

U sklopu ove dionice grade se i četiri tunela: dva duga oko tri kilometra, a druga dva oko 750 metara, a turska tvrtka navodno je u BiH dovezla potpuno nove strojeve.

-Da radnicima uopće nije teško u oblacima prašine i teškim fizičkim poslovima, dokaz je turska pjesma koja se čuje sa svih strana gradilišta, piše Dnevni avaz.

Do tada, vojska nezaposlenih radnika iz BiH i tvrtke koje propadaju nemaju razloga za pjesmu. Mogu samo plakati.

Inače, na osnovu međunarodno provedenog natječaja, Europska banka za obnovu i razvoj je 27. travnja 2012. dala suglasnost na evaluacijski izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za projekt izgradnje autoceste na poddionici Suhodol-Tarčin.

Novih pet kilometara

Prema tom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodijeljen turskoj kompaniji Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret a.s. Za podugovarača je izabrana domaća kompanija Euroasfalt d.o.o. Sarajevo.

Nakon dobivene suglasnosti od EBRD-a, JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su primile bankarska jamstva u iznosu od 11.515.540,78 eura čime su se stekli uvjeti za potpisivanje navedenog ugovora.

Ugovoreni rok za završetak radova iznosi 28 mjeseci. Ovim ugovorom počinje izgradnja novih pet kilometara autoceste na Koridoru Vc, na kojem je najznačajniji objekt tunel Suhodol, dužine oko 2.800 metara.

Pored toga, značajni objekti na ovoj poddionici su tunel Tarčin, dužine oko 400 metara, most Bijela, dužine oko 90 metara te petlja Tarčin preko koje će biti omogućeno povezivanje s magistralnom cestom M17.

Ove godine 46 kilometara

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je pak da će Federacija BiH u ovoj godini imati 46 kilometara autoputa na koridoru Vc u izgradnji, a vrijednost tih investicionih projekata je oko 900 milijuna KM.

Strojevi su, kako je rekao za Fenu, već na terenu na jugu gdje se radi deset kilometara od granice do Međugorja. Od Kaknja do Zenice su tri lota uključujući i tunel Vijenac što je ukupno 16 kilometara od kojih deset kilometara treba biti završeno u ovoj godini. Na dionici Vlakovo - Tarčin se već radi na pet kilometara, dok je pet kilometara u fazi dodjele ugovora i očekuje se garancija, a deset kilometara je u fazi evaluacije. Sve se finansira iz kreditnih linija EBRD i EIB.

Prema riječima Karića radovi na dionici od pet kilometara Suhodol - Tarčin već su daleko odmakli, a gradi se petlja i tunel od tri kilometra, te manji tunel od 500 metara.