VELIKI PROSVJED U BEOGRADU Dosta smo šutjeli! Ovo su naši zahtjevi

Beograd prosvjed
Tom Dubravec/CROPIX

U Beogradu se upravo održava prosvjed pod nazivom "Srbija bez nasilja" u kojem prosvjednici pred srpsku vladu iznose niz zahtjeva usmjerenih na sprječavanje budućih tragedija, poput dva masakra koja su prošlog tjedna potresla tu zemlju, ali i cijelu regiju. U prvom je, podsjetimo, 13-godišnji učenik u školi u Beogradu hicima iz pištolja ubio 8 svojih kolega i domara škole. U drugom je 21-godišnji Uroš B. u Mladenovcu i okolici hicima iz automatske puške ubio osmero ljudi.

Prosvjed je započeo u 18 sati. Građani i predstavnici opozicije okupili su se ispred zgrade parlamenta te će mirno šetati do vlade Srbije. Oporbeni su zastupnici razvili transparent na kojem piše "Srbija protiv nasilja", što je glavna poruka s današnjeg prosvjeda.

Sadržaj se učitava...

Većina zahtjeva usmjerena na medije

Na prosvjedu su pročitani zahtjevi upućeni vladi Republike Srbije, a opozicija i prosvjednici dali su rok za ispunjenje do petka 12. svibnja. Prvi zahtjev je hitno zaustavljanju dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Zahtjev koji je među prosvjednicima dočekan s najvećim ovacijama je onaj o gašenju tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje poput Pinka i Happy TV-a. Radi se, inače, o žestokim provučićevskim medijima koji su financirani od strane režima. 

Prosvjednici su također zatražili ukidanje programa koji promoviraju nasilje, nemoral i agresiju na televizijama s nacionalnom frekvencijom, poput reality programa. 

Beograd prosvjed

Traže i smjenu ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, te sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i sigurnosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rješenja koja su neophodna kako do ovakvih tragičnih događaja nikada više ne bi došlo.

Pročitani zahtjevi vladi, dočekani velikim pljeskom
 
Na prosvjedu su pročitani zahtjevi upućeni vladi Republike Srbije nakon dva masakra koja su potresla zemlju, ali i cijelu regiju. 

Popis zahtjeva, za čije ispunjavanje su opozicija i prosvjednici vladi Srbije dali rok do petka 12. svibnja, donosimo u nastavku:

  • -Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smjenu Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije

  • -Gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje poput Pinka i Happy TV-a

  • -Ukidanje programa koji promoviraju nasilje, nemoral i agresiju na televizijama s nacionalnom frekvencijom, poput reality programa

  • -Smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina

  • Sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade Srbije i sigurnosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rješenja koja su neophodna kako do ovakvih tragičnih događaja nikada više ne bi došlo